Egymillióan maradtak áram nélkül a Krím félszigeten

Krím, áramszünet
People walk along a street in central Simferopol on November 22, 2015. Crimea declared a state of emergency on Sunday after its main electricity lines from Ukraine were blown up, leaving the Russian-annexed peninsula in darkness after the second such attack in as many days. More than 1.6 million people are without power, water supplies to high-rise buildings have stopped and cable and mobile Internet is down. The electricity feed from Ukraine was cut at 00:25 am (2225 GMT), the Crimean branch of Russia's emergency situations ministry said in a statement. AFP PHOTO / MAX VETROV / AFP / MAX VETROV
Vágólapra másolva!
Több mint egymillió embernél nincs áram a Krím félszigeten, több településen nincs szolgáltatás. Az oroszok felgyorsítják a Kercsi-szorosba tervezett energiahíd építését, de a helyzet akár december végéig is elhúzódhat.
Vágólapra másolva!

A Krím félsziget számos településén nem működik az áramszolgáltatás, közölte kedden az Oroszország által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai autonóm terület miniszterelnöke, Szergej Akszjonov.

A helyzet akár december végéig elhúzódhat Forrás: AFP/Max Vetrov

A minisztertanács ülésén Akszjonov azt mondta, hogy

számos település egyáltalán nem kap áramot,

a hálózatok felváltva történő lekapcsolásának menetrendjével megbízott vezetők nem birkóztak meg a feladattal.

Gyorsabban épül az energiahíd

A legrosszabb forgatókönyv szerint az áramellátással kapcsolatos jelenlegi helyzet egészen december 22-ig elhúzódhat.

A félsziget a Krímet a Krasznodari területtel összekötő "energiahíd" létrehozása után válik függetlenné az energiaellátás terén Ukrajnától. A 850 megawatt kapacitású vezetéket a Kercsi-szorosban fektetik le.

Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy tekintettel a kialakult helyzetre,

felgyorsítják az energiahíd építését,

és december közepére jelentősen csökkennek a Krím energiaellátási gondjai. Az év végéig a létesítmény teljes egészében üzemelni fog - ígérte.

Megrongálták a vezetéket

Az Ukrajnából a Krímet ellátó áramszolgáltatás vasárnapra virradó éjjel állt le, miután ismeretlenek felrobbantották az áramot szállító vezeték két tartóoszlopát.

A helyszínt krími tatár aktivisták, valamint a Jobboldali Szektor ukrán nacionalista szervezet emberei vonták ellenőrzésük alá, egyben akadályozták munkájukban a vonal helyreállítására érkezett szakembereket. A vezeték megrongálásának tényét Kijev is megerősítette.

Felváltva kapcsolják le a fogyasztókat Forrás: RIA Novosti/Maks Vetrov

Hétfőn az áramtakarékosság miatt munkaszüneti nap volt a Krímben. Szimferopolban felváltva kapcsolják le a fogyasztókat, egész kerületek maradnak áram nélkül. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma

rövidesen 300 generátort szállít a félszigetre,

amelyek a lakosság áramellátását hivatottak biztosítani.

Egymillió embernél nincs áram

Jelenleg a Krím elektromosenergia-szolgáltatását négy hőerőmű, 13 hordozható - gázturbinás - berendezés, szélerőművek és napkollektorok biztosítják. Az energiarendszer jelenleg 350 megawatt energiát termel, a szükségletek pedig elérik az 1000 megawattot. A hideg beköszöntével több helyen bekapcsolták a villanymelegítőket.

A Krimenergo vállalat kidolgozta az árambiztosítás menetrendjét, amely szerint elvileg két óránál tovább egyetlen lakás sem maradna áram nélkül.

Ennek ellenére jelenleg több mint 1,1 millió ember otthonában nincs áramszolgáltatás.

A szociális intézmények, iskolák és főiskolák működése az alternatív energiaforrások meglétének függvénye - közölte az oktatási minisztérium.