Folytatódnak a francia légicsapások Szíriában

Toulon, 2015. november 18. A Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elindul a dél-franciaországi Toulon haditengerészeti támaszpontjáról 2015. november 18-án. Az anyahajó a Földközi-tenger keleti medencéje felé tart, hogy részt vegyen a november 13-i párizsi merényletekért felelősséget vállaló Iszlám Állam (IÁ) elleni hadműveletekben. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)
Vágólapra másolva!
Elsöprő többséggel döntött a francia nemzetgyűlés az IS elleni légicsapások folytatásáról.
Vágólapra másolva!

A francia képviselők elsöprő többsége megszavazta szerdán az Iszlám Állam elleni légi csapások meghosszabbítását Szíriában, amelyről Francois Hollande államfő szeptemberben döntött.

A Charles De Gaulle repülőgép-hordozó november 18-án indult el a Földközi-tenger keleti részébe, hogy részt vegyen az IS elleni hadműveletekben Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A katonai akciók a 130 áldozatot követelő november 13-ai merényleteket követően fokozottabbá váltak.

A javaslatot 515 igen és négy nem szavazattal, valamint tíz tartózkodással fogadta el az alsóház.

A parlamenti szavazásra azért volt szükség, mert az alkotmány értelmében a négy hónapot meghaladó katonai beavatkozásokhoz a képviselők jóváhagyása is szükséges.

Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter a szavazást megelőző vitában jelezte: mind a 27 uniós tagállam jelezte Párizsnak, hogy közvetlen vagy közvetett módon támogatja Franciaország katonai szerepvállalását Szíriában.