Klímacsúcs: 11 ezer francia rendőrt mozgósítanak

2015.11.25. 12:58

A francia hatóságok 11 ezer rendőrt mozgósítanak a jövő héten kezdődő párizsi ENSZ-klímacsúcs védelmének biztosítására.

Két héttel a 130 áldozatot szedő párizsi merényleteket követően 8 ezer rendőr és csendőr Franciaország határain vesz részt az ellenőrzésben, a konferencia helyszínén, La Bourget-ban pedig 2800-an lesznek - jelentette be szerdán Bernard Cazeneuve.

Párizsban a klímacsúcstól függetlenül is nagy a katonai és rendőri készültség.Forrás: AFP/GU/Bertrand Guay

Minden tömegrendezvényt betiltottak

A belügyminiszter szerint a november 13-i terrortámadások óta 120 ezer rendőr, csendőr és katona van a francia utcákon. "A rendkívül fokozott fenyegetettség miatt a klímacsúcs sikere a rendezvény biztosításán is múlik" - hívta fel a figyelmet a belügyminiszter - tette hozzá. A november 13-án éjjel kihirdetett és február végéig meghosszabbított rendkívüli állapot keretében a francia kormány a klímarendezvényhez kapcsolódó minden tömegrendezvényt betiltott.

Klímavédelmi egyezményt akarnak

Eddig 147 állam-, illetve kormányfő, köztük az amerikai és a kínai elnök jelezte részvételét a csúcstalálkozó november 30-i nyitónapjára. A nemzetközi értekezlet célja, hogy most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld felmelegedését két Celsius-fokban maximalizálják az iparosodás előtti mértékhez képest. Az egyezmény a 2020-ban lejáró kiotói megállapodást váltaná fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK