Menesztették a katasztrófavédelmi felügyelőség bukaresti vezetőit az október 30-i diszkótűz miatt. Kiderült, hogy egy koncertszervező már szeptemberben kérte, hogy ellenőrizzék a Colectiv klubot, de ezt nem tették meg.

Felelősségre vonják Romániában a tűzoltóságot magában foglaló országos katasztrófavédelmi felügyelőség bukaresti vezetőit az október 30-i bukaresti diszkótűz miatt.

Hatvan ember halt meg az október 30-i tűzbenForrás: MTI/EPA/Str

Mint kiderült az általuk vezetett hatóságnak mégis tudomása volt a Colectiv klub létezéséről, de mégsem tartott ott ellenőrzéseket.

A felügyelet vezetőit szerdán felfüggesztették tisztségükből,Dacian Ciolos miniszterelnök pedig kijelentette, hogy nem térhetnek vissza posztjukra. 

Szeptemberben hívták őket

Az október 30-i tragédia estéjén Raed Arafat belügyi államtitkár még úgy nyilatkozott, hogy a felügyelőség nem tudott a klubról. Azonban szerdán napvilágra került egy szeptemberi irat, amely szerint Románia egyik legnagyobb koncertszervező cége szeptember 23-án meghívta a katasztrófavédelmi felügyelőséget, ellenőrizze a Colectiv klubot, mert többnapos rendezvényre készült, amelynek minden estéjén legalább kétezer embert vártak.

A felügyelőség ezt mégis elmulasztotta megtenni.

Az iratot Catalin Tolontan oknyomozó újságíró tette közzé a blogján. A katasztrófavédelmi felügyelőség az oknyomozó írás megjelenése után közleményben ismerte el, hogy az átiratot a bukaresti felügyelőknek továbbították, de az ellenőrzés nem történt meg.

Közölték, hogy az eset következtében belső vizsgálatot indítottak. A román miniszterelnök a szerdai kormányülésen utasította a belügyminisztert, készítsen szerkezeti átalakítási tervet, amelynek értelmében átalakítják a katasztrófavédelmi felügyelőséget, főleg a megelőzési tevékenységét illetően.

Támogatásokat fogadtak el

A román médiában nagy visszhangot váltott ki a katonai bíróságnak az a megállapítása is, miszerint

a tűzoltóság támogatásokat fogadott el olyan cégektől, amelyeket a hatóságnak ellenőriznie kellett. Ez a megállapítás a bíróság egyik indoklásában szerepelt, amely a felügyelőség két alkalmazottjának előzetes letartóztatásba helyezésével kapcsolatos döntést részletezte.

A bíróság szerint ez érdekellentétet jelent, hiszen a hatóság a szponzorokat nem tudja objektív ellenőrzés alá vonni. 

Ponta lemondott

A tragédia hatására a román kormány szigorította a tűzvédelmi előírásokat, Bukarestben és más nagyvárosokban pedig november elején több tízezren tüntettek többek között a "Korrupció öl" és a "Korrupció mérgez" szlogeneket skandálva.

A tragédia után több városban voltak tüntetésekForrás: AFP/Daniel Mihailescu

November 4-én lemondott Victor Ponta miniszterelnök és Cristian Popescu Piedone, Bukarest negyedik kerületének polgármestere is.