Orbán Viktor kormányfő köszönetét fejezte ki a kiváló kínai-magyar együttműködésért, amikor Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyalt Szucsouban. A tárgyaláson Magyarország a magyar mezőgazdasági termékek kínai exportjának bővítését kezdeményezte.

Magyarország öt évvel ezelőtt súlyos gazdasági válságban volt, amelyből csodával határos módon sikerült kilábalni, és ebben a folyamatban Kína kiemelkedő partner volt: nehéz időkben segítette hazánkat visszatérni a növekedés és a fejlődés útjára – idézte fel a tárgyaláson Orbán Viktor.

Legyen a jüan világpénz

Orbán Viktor közölte, Magyarország a multipoláris világrendben érdekelt, abban, hogy a jüan világpénz legyen. Támogatjuk az Európai Unió és Kína lehető legszorosabb együttműködését is.

Orbán Viktor és Li Ko-csiangForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Magyarország kérte a magyar mezőgazdasági termékek kínai exportjának bővítését, amire a kínai fél nyitott – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Szóba került a tárgyaláson a mindkét fél által stratégiai jelentőségűnek, illetve szimbolikusnak nevezett Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése, valamint a Magyarország és Kína közötti újabb repülőjáratok megindításának gondolata is.

Orbán Viktor röviden tájékoztatta kínai partnerét az Európai Unió előtt a következő hónapokban álló súlyos kihívásokról is.