Putyin kitüntette a pilótákat és az elesett katonát

MH-17
Az orosz elnök egy Szuhoj-27 vadászgép katapult ülésében. Stephen Rice szerint Vlagyimir Putyin a maláj gép ukrajnai tragédiájának legfőbb felelőse
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök három kitüntetést osztott ki a kedden kilőtt orosz repülő pilótáinak és a mentőakcióban elhunyt tengerészgyalogosnak.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök a legmagasabb állami érdemrendet adományozta posztumusz a kedden lelőtt Szu–24-es repülőgép pilótájának. A mentőakcióban kimentett másik pilótát ugyancsak kitüntették. A harmadik állami kitüntetést az orosz pilóták kimenekítésére indított akcióban meghalt tengerészgyalogos kapta – írja a Russia Today.

Szu–24 orosz vadászbombázó a szíriai Hmeimim légi támaszponton Forrás: MTI/EPA

A török fegyveres erők november 24-én lőttek le egy orosz repülőt a szíriai-török határ közelében. A török hadsereg azt állítja, hogy a Szu–24-es megsértette az ország légterét. Azt mondják, hogy öt perc alatt tízszer figyelmeztették a gép pilótáit, mielőtt tüzelni kezdtek. Az oroszok viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy

a gép szíriai légtérben volt,

ahol jogszerűen tartózkodott.

A légvédelem szerint a Szu-24-es megsértette a török légteret Forrás: Twitter/CNN Türk

Oroszország szeptember 30. óta Bassár el-Aszad szíriai elnök kérésére bombázza a kormánycsapatok ellen harcoló lázadókat és az Iszlám Állam állásait. A lelőtt gép is a Szíriában szolgáló orosz kontingens tagja volt.