Éheztethetik a kiutasítottakat Hollandiában

Hollandia 1500 biciklit adományozott szíriai menekülteknek
Netherlands' Minister of Foreign Trade and Development Cooperation, Lilianne Ploumen, rides a bicycle at the UN-run Zaatari refugee camp, north east of the Jordanian capital Amman, on March 29, 2015 as the city of Amsterdam donated hundreds of bicycles to the camp. The head of the UN refugee agency warned that two-thirds of the hundreds of thousands of Syrian war refugees in Jordan are living in poverty. AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI
Vágólapra másolva!
A holland kormányzati döntéseket felülvizsgálni hivatott felsőbíróság szerint törvényes, ha nem adnak ételt és szállást az országban azoknak a menedékkérőknek, akiknek a kérelmét elutasították de nem hajlandók visszatérni hazájukba.
Vágólapra másolva!

"A holland kormánynak joga van megkövetelni a visszautasított menedékkérőktől, hogy működjenek együtt a Hollandiából történő kötelező távozásukkal kapcsolatban" - ezzel indokolta a kormányzati döntések törvényességét vizsgáló holland bíróság, hogy miért jogos élelem és szállás nélkül hagyni a kiutasításra ítélt menekülteket, ha nem hagyják el az országot.

A bíróság szerint a Mark Rutte konzervatív miniszterelnök vezetésével működő kormány új intézkedése nem mond ellent az Emberi Jogok Európai Egyezményének. Azoknak a menedékkérőknek, akiknek a beadványát elutasították,

nincs joguk fellebbezni az elutasítás ellen.

Hollandia az utóbbi években megszigorította bevándorlási politikáját, és emiatt több civil szervezet és az ENSZ is bírálta a hágai kormányt.

Akik jogszerűen vannak Hollandiában, biciklit is kaphatnak Forrás: AFP/Khalil Mazraawi

A csütörtöki bírósági döntés ellentétes azzal a jelentéssel, amit az ENSZ Faji Megkülönböztetés Elleni Bizottsága adott ki augusztusban. A szervezet ebben felszólította Hollandiát, hogy feltétel nélkül elégítse ki a migránsok alapvető szükségleteit.

"Amíg a migránsok Hollandiában tartózkodnak, joguk van az alapvető létfeltételekhez" - szögezte le a jelentés egyik szerzője, Ion Diaconu.

Az Európa Tanács tavaly megintette Hollandiát amiatt, hogy adminisztratív őrizetbe helyezi a menedékkérőket, valamint

sok menedékkérőt hoz jogilag kiszolgáltatott helyzetbe.

Hollandia a nyolcadik legnépszerűbb célország a menedékkérők között az Európai Unióban, tavaly az összes beérkező négy százaléka kért menedéket az országban. A kérelmek száma tavaly több mint 24 ezerre nőtt, 87 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.