A szövetségesek légi csapásai ellen föld alatti járatrendszer építésével védekezett az Iszlám Állam az iraki Szindzsárban. A labirintust a kurdok fedezték fel, miután visszafoglalták a várost.

A föld alatti alagútrendszerről videót is készített egy szabadúszó újságíró, aki a kurd erőkkel érkezett a városba.

Eddy van Wessel felvételén látszik, hogy a dzsihádisták kényelmesen berendezkedtek a több száz méteren keresztül futó labirintusban: alvókörleteket alakítottak ki matracokkal, takarókkal, könyvespolcokkal, étellel, a magánéletüket függönnyel védték. 

Az alagutak gyakorlatilag behálózták a várostForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Yunus Keles

Lőszer és homokzsák

Az alagutakban tárolták a lőszeresládákat és a bombakészítéshez szükséges amerikai gyártmányú felszereléseket – számolt re a Reuters

Több alagútban homokzsákokat is felhalmoztak, hogy megerősítsék a bunkert a szövetségesek légitámadásai ellen. Még nem tudni pontosan, összesen milyen hosszúak az alagutak, amelyek különböző épületeket kötnek össze. 

Samo Eado, Szindzsár kurd parancsnoka a brit Daily Mailnek azt mondta, hogy eddig 30-40 alagutat fedeztek fel, amelyek az egész várost behálózták. 

Szindzsárt tavaly augusztusban foglalta el az Iszlám Állam. Több ezer jazidit ejtettek fogságba, a többieket pedig elűzték.