Föld alatti labirintust épített az Iszlám Állam

Sinjar, Szindzsár, IS alagút
MOSUL, IRAQ - NOVEMBER 20: A tunnel entry is seen as Daesh militants excavated it to protect themselves from Coalition war crafts strikes at the front of Sinjar town in Mosul, Iraq on November 20, 2015. Yunus Keles / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A szövetségesek légi csapásai ellen föld alatti járatrendszer építésével védekezett az Iszlám Állam az iraki Szindzsárban. A labirintust a kurdok fedezték fel, miután visszafoglalták a várost.
Vágólapra másolva!

A föld alatti alagútrendszerről videót is készített egy szabadúszó újságíró, aki a kurd erőkkel érkezett a városba.

Eddy van Wessel felvételén látszik, hogy a dzsihádisták kényelmesen berendezkedtek a több száz méteren keresztül futó labirintusban: alvókörleteket alakítottak ki matracokkal, takarókkal, könyvespolcokkal, étellel, a magánéletüket függönnyel védték.

Az alagutak gyakorlatilag behálózták a várost Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Yunus Keles

Lőszer és homokzsák

Az alagutakban tárolták a lőszeresládákat és a bombakészítéshez szükséges amerikai gyártmányú felszereléseket – számolt re a Reuters.

Több alagútban homokzsákokat is felhalmoztak, hogy megerősítsék a bunkert a szövetségesek légitámadásai ellen. Még nem tudni pontosan, összesen milyen hosszúak az alagutak, amelyek különböző épületeket kötnek össze.

Samo Eado, Szindzsár kurd parancsnoka a brit Daily Mailnek azt mondta, hogy eddig 30-40 alagutat fedeztek fel, amelyek az egész várost behálózták.

Szindzsárt tavaly augusztusban foglalta el az Iszlám Állam. Több ezer jazidit ejtettek fogságba, a többieket pedig elűzték.