A kettős állampolgárokat riogatják Kárpátalján

Kárpátalja csempészet magyar-ukrán határ
Vágólapra másolva!
Cáfolta a magyar származású képviselők titkosszolgálati átvilágításáról szóló híreket a megyei tanácsba tagokat delegáló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség. Az állítólagos átvilágításnak az lett volna a célja, hogy kiderüljön, ki a kettős állampolgár a tanács tagjai közül. Korábban egy ukrán portál azt is írta, hogy a kettős állampolgárokat megfoszthatják a parlamenti mandátumuktól. Nehéz elképzelni, hogy ezt törvényesen meg lehetne oldani, de a kettős állampolgárság büntetése nem először merül fel Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Pánikkeltésnek minősítette a jellemzően kárpátaljáról származó magyar képviselők titkosszolgálati átvilágításáról szóló híreket a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). A szervezet viszont komolyan vette a fenyegetést: majdnem egy hétig próbáltak érdeklődni az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) arról, hogy valóban számíthatnak-e ellenőrzésre a megyei tanácsban ülő magyar képviselők. Hivatalos választ végül ők sem kaptak.

Bosszú lett volna

A KMKSZ honlapjára feltett, eredetileg a Kárpátalja.ma oldalon megjelent írásból az derül ki, hogy sem az ukrán elnöki hivatal portálján, sem más, nyilvánosan hozzáférhető hivatalos dokumentumban nem találták nyomát az állítólagos utasításnak.

Brenzovics László a KMKSZ elnöke Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az utasításról először egy ukrán nyelvű, kárpátaljai hírekkel foglalkozó portál, a Novini Zakarpattija írt november 21-én. Ezt az információt vette át később a Kárpátalja.ma hírportál. A cikkekben az áll, hogy az állítólagos átvilágításra

Petro Porosenko ukrán elnök adott utasítást.

Az ellenőrzést az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), a külügyminisztériumnak és az ukrán határőrség munkatársainak kellett volna elvégezniük. A cikkek szerint a jövőben megfoszthatják mandátumuktól a küldötteket, ha kiderül, hogy kettős állampolgárok.

Fegyelmezés

Erre a lépésre állítólag azért szánta el magát Porosenko elnök, mert a Kárpátaljai Megyei Tanács alakuló ülésén

a magyar képviselők nem a kormánypárt jelöltjét támogatták az elnökválasztáson.

Az átvilágításról kiadott utasítás, és a mandátum megvonásával való fenyegetés a Novini Zakarpattija magyarázata szerint egyfajta bosszú lehetett azért, mert a magyar képviselők nem az ukrán elnök pártjának oldalára álltak.

Jogtalan utak

Azt viszont nehéz elképzelni, hogy egy ilyen átvilágítást miként lehetne a gyakorlatban véghezvinni, több okból. A legfontosabb, hogy Ukrajnában nem a magyar kisebbség a legnagyobb, hanem az orosz. Ha a magyar kisebbséget azon az alapon kezdenék el kizárni az ország hivatalos testületeiből, hogy kettős állampolgárok, az kapóra jönne az ukrán kormányt

szélsőséges nacionalizmussal vádoló orosz vezetőknek.

A Kárpátalja.ma azt írta, hogy a kettős állampolgárságot például határátlépéskor lehetne "hivatalosan" leleplezni. Ha egy kiemelt ellenőrzés esetén magyar útlevelet vagy személyi igazolványt találnának valakinél, arról esetleg születhetne jegyzőkönyv.

Határőrök Záhonynál, a magyar-ukrán határon Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Mivel az elnöki utasításról szóló hír először november 21-én jelent meg, és napokig nem cáfolta senki, felhívtuk a KMKSZ elnökét, a kijevi ukrán parlament képviselőjét, Breznovics Lászlót.

Inkább hallgattak

Azt akartuk megkérdezni tőle, hogy hallott-e az állítólagos átvilágítási tervről. A héten naponta többször is kerestük - telefonja kicsörgött, de végül egyszer sem vette fel. A készülék egy idő után minden alkalommal foglaltat jelzett. Kerestük kollégáit is a KMKSZ-nél, de azt mondták, nem tudnak segíteni abban, hogy elérjük az elnököt.

Megkerestük a magyar külügyminisztériumot, hogy érkezett-e hozzájuk hivatalos értesítés az állítólagos átvilágításról.

- válaszolta a tárca.

Néha felmerül

Ukrajnában sem először merül fel a kettős állampolgárság büntetésének lehetősége. Legutóbb idén januárban mondta azt Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az ungvári várban, hogy Ukrajna hamarosan véget vet a kettős állampolgárságnak. "Mindenkinek tiszteletben kell tartania az ukrán törvényeket, minden kettős állampolgárnak tudnia kell, hogy le fogják leplezni, és meg fogják büntetni" - fogalmazott. Megjegyezte, hogy

hamarosan közös vámellenőrzést vezetnek be az ukrán-magyar határon.

Ez szerinte "lehetetlenné teszi, hogy az ukrán vámellenőrzésnél az állampolgár egyik ország útlevelét, az európai oldalon pedig egy másikét mutassa fel".

Pavlo Klimkin próbálta már fenyegetni a feltételezett kettős állampolgárokat Forrás: MTI/EPA/Yves Logghe

Szlovákia büntet

A szomszédos országokban egyedül Szlovákiában érheti komoly hátrány a kettős állampolgárokat. Szlovákia a Magyarországon 2010 júliusában hatályba lépő honosítási lehetőségre reagált azzal, hogy hozott egy ellentörvényt, és a magyar állampolgárságot megszerzők elveszítik a szlovákiait.

2014. januárjáig ez összesen 701 addig szlovák állampolgárt érintett.

284-en a cseh, 137-en a német, 89-en az osztrák, hatvanan a brit, negyvenheten a magyar, tizenheten az amerikai, tizenhárman a holland, tizenegyen a norvég, hetenen a belga, hatan az ír, öten a svájci, 4-4-en az ausztrál, francia, kanadai, olasz, ketten az izlandi és a svéd állampolgárságukat vesztették el, 1-1 személy pedig a kínai, dán, új-zélandi, orosz és ukrán állampolgárság felvétele miatt esett el a szlovák állampolgárságától.

2015. február 1. óta egy rendeletnek köszönhetően viszont visszakérhetik szlovák állampolgárságukat azok, akik korábban elvesztették azt Szlovákiában.

2018-ig egymillió

Semjén Zsolt, a miniszterelnök helyettese idén júliusban jelentette be, hogy elérte a 750 ezret az állampolgársági kérelmek száma, és a 700 ezredik ember is letette az állampolgársági esküt. Szerinte elképzelhető,hogy 2018 elejére egymillió új állampolgára lesz Magyarországnak.

Szavai szerint a honosítás a magyar állam történetében példátlan munka, amelyet "Magyarország a jövőben is töretlen lendülettel folytat". "Fontos látni azonban, hogy az utódállamok ellenérdekeltek a honosításban, ezért dezinformációkkal igyekeznek azt akadályozni, de nem sok sikerrel" - mondta.