Putyin keményen odavert a törököknek

2015.11.28. 21:41

Aláírta Vlagyimir Putyin a Törökországot sújtó szankciókról szóló rendeletet. Ennek értelmében bizonyos török árukat kitiltanak Oroszországból, és az utazási irodák sem szervezhetnek oda utakat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton aláírta a Törökországot sújtó szankciókról szóló rendeletet, válaszul arra, hogy a török légierő négy nappal korábban lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében.

Putyin a klímacsúcs előtt írta alá a szankciókatForrás: AFP/Sergei Karpukhin

A Kreml honlapjára feltett elnöki rendelet értelmében:

  • átmenetileg megtiltják a charter repülőjáratokat Törökországba,
  • az utazási irodák nem szervezhetnek turistautakat oda,
  • teljesen vagy részlegesen leállítják bizonyos török áruk importját,
  • korlátozzák török vállalatok oroszországi tevékenységét,
  • valamint török munkavállalók alkalmazását orosz cégekben.

A rendelet utasítja a kormányt, hogy állítsa össze a korlátozással érintett áruk, cégek és állások listáját.  2016. január 1-jétől vízumkötelezettséget vezetnek be az Oroszországba utazó török állampolgároknak.

A rendelet előirányozza továbbá a Fekete-tenger medencéjében az orosz kikötői ellenőrzésnek és a tengeri szállítás biztonságának erősítését, ezen belül a hajók orosz kikötőkben való illegális tartózkodásának, illetve annak környékén történő mozgásuknak a megakadályozását.

 A klímacsúcs előtt írta alá

Törökország elsősorban élelmiszert, agráripari termékeket és textíliát szállít Oroszországba. A Kreml szóvivője szombaton korábban azt mondta, hogy

jelenleg mintegy 200 ezer török állampolgár tartózkodhat orosz földön. Putyin két nappal a párizsi klímacsúcs kezdete előtt írta alá a büntetőintézkedésekről szóló elnöki rendeletet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton korábban sajnálkozásának adott hangot az orosz repülőgép lelövése miatt, és annak a reményének adott hangot, hogy a párizsi csúcstalálkozó, amelyen ő és Putyin is jelen lesz, esélyt nyújthat a kapcsolatok javítására. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK