Befejezi az amerikai hírszerzés a telefonos kommunikációra vonatkozó metaadatok gyűjtését.

Az amerikai hírszerzés vasárnaptól befejezi a telefonos kommunikációra vonatkozó metaadatok gyűjtését, és áttér a "fókuszáltabb és célzottabb" rendszerű tevékenységre - közölte a hétvégén a nemzeti hírszerzés igazgatójának (DNI) hivatala.

Az NSA több millió amerikai telefonjáról gyűjtött adatokatForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Fredrik Von Erichsen

A váltás több mint két évvel azután következik be, hogy az utóbb Moszkvába szökött informatikus, Edward Snowden leleplezte a külföldi jelhírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát.

Ennek keretében a kémszolgálat amerikaiak millióinak telefonhívásaira vonatkozó adatokat, így például az érintett telefonszámokra és a hívás hosszúságára vonatkozó metaadatokat gyűjtött és tárolt. A beszélgetések tartalmához azonban csak egy titkos bíróság (FISC) felhatalmazásával férhetett hozzá az NSA.

Csak célzott felhatalmazással

Barack Obama elnök júniusban írta alá azt a törvényt, amely megfosztotta az NSA-t a tömeges adatgyűjtés jogától. A jogszabály értelmében a hírszerzés kizárólag célzott felhatalmazás vagy bírósági végzés birtokában gyűjthet metaadatokat a telefontársaságoktól.

A most véget érő tömeges adatgyűjtés támogatói szerint az eljárás a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően nagyban segítette a terroristatevékenység feltérképezését. Jogvédő csoportok szerint azonban a régi rendszer túlságosan széles körű felhatalmazást adott a kormánynak az állampolgárok megfigyeléséhez.

Az NSA kérte, hogy 2016. február 29-ig korlátozott hozzáférése legyen a korábban elmentett metaadatokhoz.