Oroszország heteken belül leállítja a török zöldségek és gyümölcsök importját – közölte az orosz kormányfő. Ankarának az orosz vadászgép lelövése miatt más szankciókkal is szembe kell néznie: bojkottálják majd az országot az orosz utazási irodák és a sportklubok is.

Oroszország heteken belül leállítja a török zöldségek és gyümölcsök importját, válaszul arra, hogy a török légierő a múlt héten lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai–török határ térségében. 

Vlagyimiri Putyin orosz elnök és Dmitrij Medvegyev a győzelem napi katonai parádénForrás: MTI/EPA/Ria Novosztyi/Kreml/Mihail Klementyev

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azt mondta, hogy az embargós intézkedés azért csak hetek múlva lép életbe, mert időt akarnak hagyni az orosz vállatoknak új beszerzési források felkutatására. 

Bármikor lehet rosszabb is

A miniszterelnök szerint a török zöldségeken és gyümölcsökön kívül az embargó egyelőre nem terjed ki a török ipari termékekre, ám "a kormány szükség esetén a listát bármikor kiszélesítheti".  

Mint arról az Origo is beszámoltVlagyimir Putyin orosz elnök szombaton írta alá a Törökországot sújtó szankciókról szóló rendeletet.  Ez megtiltja a charter repülőjáratokat Törökországba, és miután az ott tartózkodó utolsó orosz turista is visszatért, az utazási irodák nem szervezhetnek utakat oda. 

Jövőre kötelező lesz a vízum

Vlagyimir Putyin arról is döntött, hogy korlátozzák a török vállalatok oroszországi tevékenységét, valamint a török munkavállalók alkalmazását orosz cégekben. Jövőre pedig vízumkötelezettséget vezetnek be az Oroszországba utazó törökök számára. 

Emellett az orosz sportminiszter azt is bejelentette, hogy az orosz sportkluboknak tilos török játékosokat igazolniuk, bár akinek élő szerződése van, azt nem toloncolják ki – tette hozzá Vitalij Mutko miniszter. 

Feszült az országok viszonya

A két ország között az után lett feszült a viszony, hogy a török légvédelem vitatott körülmények között lelőtt egy orosz vadászgépet. Ugyanakkor ez a török lépés nem volt váratlan, mivel a két ország között már hosszú ideje zajlik a vita a légtérsértések miatt. 

Ilyen Szu-24-es orosz vadászbombázót lőttek le a török harci gépek 2015. november 24-énForrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Az biztos azonban, hogy a katonai összetűzés egyik félnek sem lenne érdeke, ennek megfelelően nem kell számítani egy Törökország és Oroszország közötti háborúra – derült ki az Origo elemzéséből