Elfogadta a Magyarország elleni polgári kezdeményezést az európai biztosok kollégiuma. Az Európai Humanista Föderáció néhány hét múlva el is kezdi az aláírásgyűjtést a tagállamokban Orbán Viktor politikája ellen.

Indulhat az aláírásgyűjtés az Európai Unióban Magyarország ellen. Az Európai Bizottság befogadta az Európai Humanista Föderáció polgári kezdeményezését, amelyet azért indított a szervezet, mert szerintük Orbán Viktor kormánya sorozatosan megsérti a jogállamiság alapvető elveit – erősítette meg az Origónak a szervezet munkatársa.

Az „Ébredj, Európa” kezdeményezés az európai uniós szerződés 7-es cikkelye alapján kezdeményezné az eljárást. 

Az Európai Bizottság vizsgálódik, ha meglesznek az aláírásokForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

Navracsics nem örült

A szervezet honlapján azt írják, hogy Orbán Viktor kormánya 2010 óta folyamatosan antidemokratikus és xenofób rendelkezéseket hoz, amelyek nyíltan sértik a jogállamiság alapértékeit. Mivel azonban véleményük szerint ezekre az Európai Unió nem ad megfelelő válasz, úgy látták jónak, ha a saját kezükbe veszik az irányítást. 

Az EU biztosok kollégiuma még a múlt héten döntött a kezdeményezésről, de csak hétfőn értesítették róla hivatalosan a szervezetet. Kisebb botrányt kavart egyébként, hogy a testület Navracsics Tibor távollétében  hozta meg határozatát, ezt a magyar biztos nehezményezte. 

Gyűjtik az aláírásokat

A biztosi kollégium döntése még csak az első lépcső, hiszen ezzel csak ahhoz járultak hozzá, hogy a szervezet elkezdhesse az aláírásgyűjtést az EU valamennyi tagállamában. Erre információink szerint néhány héten belül sor kerülhet. 

Navracsics Tibor nem volt ott a döntésnélForrás: MTI/Krizsán Csaba

A szabályok szerint ahhoz, hogy a folyamat a következő szintre érjen, először egymillió aláírást kell összegyűjteni olyan uniós polgároktól, akik úgy vélik, hogy Orbánék megsértik a jogállamiság elveit. 

Az aláírások összegyűjtésére egy év áll rendelkezésre, ami soknak tűnik, de nem mindegy, hogy honnan és mennyi szignót szednek össze a kezdeményezők. Előírás, hogy a 28-ból legalább hét tagállamból kell aláírásokat bemutatni, méghozzá lakosságszám-arányosan van egy országonkénti minimumkövetelmény, ez Magyarország esetében 15 750 fő. 

Vizsgálat kezdődhet

A megfelelő számú aláírás megléte még mindig kevés ahhoz, hogy Brüsszel bármilyen szankcióval sújtsa Magyarországot. Az aláírások leadása viszont már kötelezi az Európai Bizottságot arra, hogy foglalkozzon a kérdéssel, és megvizsgálja, hogy Magyarországon tényleg sorozatosan sérülnek-e a jogállamiság alapvető elvei. 

Ha ezt a bizottság az uniós szerződés 7-es cikkelyének első pontja szerinti jelentésében megállapítja, akkor jöhet a következő fokozat: ez után az Európai Tanácsnak a cikkely második pontja alapján mérlegelni kell azt, hogy kiszab-e – és ha igen, akkor milyen – szankciót Magyarországgal szemben. 

Szijjártó bosszúról beszél

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten úgy fogalmazott: ha ilyen döntés születne Magyarország ellen, az csak Brüsszel bosszújaként lehetne értelmezhető a sikeres magyar bevándorláspolitika miatt. 

Szijjártó Péter bosszúról beszéltForrás: MTI/Illyés Tibor

Az Európai Humanista Föderáció 1991 óta létezik, a szervezetet Prágában alapították, de jelenlegi székhelye Brüsszelben van. Összesen 55 humanista és szekuláris szervezetet fog össze 22 országból, ám magyar tagja nincs. Honlapjuk szerint az európai értékek mellett állnak ki, és ebbe illeszkedik a Magyarország ellen kezdeményezett eljárás is.