Nem tart a bíróságtól a menekülteket ijesztgető kamionos

Calais, kamion
Vágólapra másolva!
Nem gondolta, hogy ekkora botrány lesz a videójából, de azt állítja, hogy a bíróságon is meg tudja védeni magát a menekülteket ijesztgető magyar kamionos. Az Origónak nem tagadta, hogy nagy gázzal indult el, de szerinte ott "így kell csinálni". Nem örül, hogy feljelentették, de ha kell, kész bíróság elé állni.
Vágólapra másolva!

"Így kell elindulni, ha azt akarjuk, hogy ne próbáljanak a lassan mozgó járműre felkapaszkodni az emberek.

Igyekszünk gyorsan menni, nagy gázzal elindulni. Sokkal nagyobb bajt okozhat, ha valakinek sikerül felugrania, de lecsúszik, és a kerekek alá kerül.

– mondta az Origónak Jeddi Árpád Levente kamionsofőr.

A videója tette ismertté az interneten: a felvételen az látható, hogy a menekültek felé indul a kamionja, ők pedig elugrálnak a jármű elől.

Senki életét nem veszélyeztette

– mondta Jeddi Árpád Levente az Origónak.

"A felvételt a telefonommal készítettem, a videón pedig csak az út jobb oldala látható. Azt, hogy mi van a bal oldalamon, nem is látják azok, akik közúti veszélyeztetéssel vádolnak. Hát, most elmondom: épp kikerülést hajtok végre."

Elindult a menekültek irányába Forrás: Youtube

Azt, hogy mit vagy kit kerül ki az úton, a világhírűvé vált sofőr nem árulta el. "Nem akarom, hogy felkészüljenek az esetből azok, akik bíróságra vinnék az ügyet. Ha tényleg lesz tárgyalás, ott majd elmondom, hogy miért hajtottam végre a kikerülő manővert" – mondta a sofőr.

Rendőrségre került

Márpedig egy ember már a rendőrségre vitte az ügyet: a be- és feljelentéseiről ismert Tényi István az Országos Rendőr-főkapitányságnak küldött levelében bejelentést tett ismeretlen elkövető ellen közúti veszélyeztetés miatt.

A jogász szerint a feljelentőnek akár igaza is lehet.

"A felvételen egyértelműen látszik, hogy az emberek testi épségüket féltve ugrálnak el a kamion elől. Nem az tehát a kérdés, hogy a veszélyeztetés tényleg megtörtént-e, hanem az, hogy a bíróság milyen enyhítő körülményeket vesz figyelembe, amikor meghozza majd az ítéletet" – mondta az Origónak a közlekedési ügyekkel is foglalkozó Székely Andrea ügyvéd.

Hol indulhat eljárás?

Szerinte a sofőr több érvet is bevethet, amikkel megpróbálhatja csökkenteni a rá váró büntetést.

  • Gyalogosoknak semmi keresnivalójuk az autópályán.
  • Jogos védelemre is hivatkozhat. Dobálják, a tükreit behajtják, felmásznak a kocsijára.
  • Ha valóban ki kellett kerülnie valamit, hogy még nagyobb bajt előzzön meg, arra is hivatkozhat.

Az ügyvéd azt mondta, hogy hiába történt az eset Franciaországban, a magyar rendőrség kezdhet eljárást.

Inkább haragszik

A videón a sofőr folyamatosan szidalmazza is a menekülteket. Megkérdeztük tőle, hogy ezt gyűlöletből teszi-e. "Inkább haragszom azokra, akik fel akarnak ugrálni a járművemre, és nem hagynak dolgozni. Én nem gyűlöletbeszédnek, inkább indulatbeszédnek nevezném azt, amit a videón hallani lehet."

Az "indulatbeszéd" szót egyébként ő maga használta.

Amikor telefonon hívtuk, egyébként is feltűnt, hogy választékosan, a csúnya szavakat mellőzve beszél. Rákérdeztünk arra, hogy mivel foglalkozott, mielőtt kamionozásra adta a fejét. Elmondta, hogy régebben a kommunikáció volt a feladata egy cégnél: reklamációs ügyintézőként dolgozott.

Régi probléma

Azt mondta, hogy nem tartja magát rasszistának, de ha indulatos, csúnyán beszél. Az autópályától távolabb lévő, a parkolókban kéregető embereket inkább sajnálja. "Adtam már nekik ételt, pénzt, cigarettát.

Ott van lehetőség dolgozni. Sokkal gyorsabban kap munkát, ha akar, elkezdhet integrálódni. A francia oldalon más a helyzet, ott nem tudnak velük mit kezdeni. Én legalábbis így látom."

Calais környékéről próbálnak Nagy-Britanniába jutni a menekültek Forrás: NurPhoto/Antonio Masiello

Jeddi Árpád Levente azt is elmondta, hogy a menekültek nem most jelentek meg Calais környékén. "Tíz éve járom ezt az útvonalat, haza is csak három-négy hetente jutok. Az út menti tábor már akkor ott volt, amikor én elkezdtem errefelé a melót. Tény, hogy az útonállók sokkal aktívabbak idén, de

– mondta.

A sofőrök tehetetlenek

Az idén tragikus esetekről is érkeztek hírek Calais-ból. Szeptember 29-én például életét vesztette egy húszéves iraki menekült a kikötő közelében. Az iraki férfira valószínűleg ráborult a rakomány egy fékezéskor. A kamionon egy magyar fuvarozócég, a Waberer's ponyvája volt.

Nyáron pont ez a cég mondta azt, hogy júniusig már több tucat alkalommal rohantak meg migránsok az Egyesült Királyságba tartó magyar kamionokat. A sofőrjeik tehetetlenek, a hatóságok pedig nem szervezték meg kellőképpen a fuvarozók védelmét – mondta akkor a cég. Ha egy járműben illegális bevándorlókat találnak, a bírság elérheti a 2000 fontot, vagyis a 850 ezer forintot.

Az is igaz, hogy

a brit hatóságok általában elengedik vagy csökkentik

ezt az összeget.

Nem terhelik rájuk

Jeddi Árpád Levente is azt tapasztalta, hogy a cégek nem terhelik a sofőrjeikre a bírságokat.

"Hallottam már olyat, hogy

a megrendelő nem vette át az árut

olyan kamionostól, akinek menekültek másztak be a rakterébe" – mondta Jeddi Árpád Levente.

Szerinte az ilyen esetek és a bírságok miatt kisebb cégek már nem is vállalnak fuvart a Calais–Dover útvonalon. "Ha valakinek kevés kamionja van, nem engedheti meg magának, hogy az összetört tükrök, a kivágott ponyvák javítási költsége mellett fizesse a bírságokat meg az esetleges kártérítést" – mondta.