Könnygázzal támadt az ellenzék

Koszovó, Pristina, parlament
Pristina, 2015. november 17. Könnygáz füstje gomolyog a koszovói parlament üléstermében Pristinában 2015. november 17-én, miután ellenzéki képviselők könnygázpalackokat dobtak képviselőtársaik közé. Az ellenzéki képviselők a Szerbiával kötött, augusztus 25-i brüsszeli megállapodás ellen tiltakoztak. (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)
Vágólapra másolva!
A megerősített rendőri felügyelet ellenére az ellenzék ismét könnygázt dobott a pristinai parlament üléstermébe. Az ülést el kellett halasztani.
Vágólapra másolva!

A koszovói ellenzék három hónapja akadályozza fütyüléssel, tojásdobálással, valamint könnygázzal a parlament munkáját. Azt követelik, Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról.

A szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt ugyan nem hozták nyilvánosságra, de a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek.

Az ellenzék november közepén dobott először könnygázt a parlament üléstermébe Forrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Az ellenzék bejelentette, mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelésük nem teljesül. A koszovói alkotmánybíróság november elején - végleges döntéséig - felfüggesztette a megállapodást, az ellenzék azonban továbbra is tiltakozik.

Őrizetbe vették

Szombaton Pristinában nagyszabású kormányellenes tüntetést tartottak. A demonstrációs ugyan békésen zajlott, később viszont rohamrendőrök hatoltak be az Önrendelkezés ellenzéki párt székházába, és

őrizetbe vették Albin Kurtit, a párt alapítóját és képviselőjét,

valamint 97 aktivistát. Kurti ellen néhány nappal korábban adtak ki körözést a parlament munkájának többszöri akadályozása miatt, elfogását követően 30 napos előzetes letartóztatást rendeltek el vele szemben.

Rendezési folyamat

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amelyet Belgrád azóta sem ismer el. Két és fél éve történelminek nevezett normalizációs folyamat kezdődött meg a két ország között, amelynek következő fordulója december elején várható, amikor Brüsszelben ismét tárgyalóasztalhoz ül Aleksandar Vucic szerb és Isa Mustafa koszovói miniszterelnök.