Napokon belül elkészül a kerítés a macedón-görög határon, ahol ezren várják, hogy beengedjék őket Macedóniába. A hatóságok szerint kevesebb menekült érdekezik a Balkánra.

A görög-macedón határon jelenleg mintegy ezer, nem háborús övezetből érkező - főleg iráni - menekült vár arra, hogy enyhüljenek a feltételek. Több százan már visszafordultak, és más útvonalat keresnek, vagy megpróbálnak szállást találni a görög városokban.

Macedónia november 19-e óta csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be, akiket korábban már regisztráltak. Hasonló lépésre szánt el magát Szlovénia, Horvátország és Szerbia is.

Épül a kerítés

A tervek szerint tíz nap alatt megépül a 3 méter magas kerítés a macedón-görög határ azon szakaszain, ahol a leggyakrabban érkeznek a menekültek az országba - írta a vesti.mk a hadseregre hivatkozva. A tervezett 50 kilométerből eddig 10 épült meg.

A napokban a korábbinál kevesebb érkeztek a görög-macedón határraForrás: MTI/EPA/Georgi Likovszki

Macedónia szerint a kerítéssel az áteresztőpontokra, a legális határátkelőhelyekre terelhetik az országba érkező menekülteket.

Kevesebben érkeztek

Az utóbbi napokban csupán 2-3 ezer ember érkezett Macedóniába, majd onnan tovább Szerbiába, vasárnap viszont a szerbiai Presevóban már 4 ezer embert regisztráltak.

Az októberi és novemberi számokhoz képest - amikor akár 7-8 ezer menekült érkezett - még ez is kevésnek számít. A szigorúbb határellenőrzések mellett ennek oka a rossz időjárás is, és az, hogy a görög szigetek és a szárazföld között még mindig nem állt helyre a hajóforgalom.

Vízágyúk a határon

A macedón rendőrség vízágyúkat telepített a gevgelijai határátkelőhöz. Ezeket akkor vetnék be, ha a hétvégi eseményekhez hasonlóan ismét elkezdenék bontani a kerítést. A hétvégén a rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal oszlatták fel a tömeget, amely kövekkel, botokkal, tégladarabokkal dobálta őket.