Orbán új korszakról beszélt Iránban Orbán

Orbán Viktor, Teherán
Teherán, 2015. november 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Esak Dzsahangiri iráni első alelnök sajtótájékoztatója Teheránban 2015. november 30-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Hivatalos látogatásra Iránba utazott Orbán Viktor, aki a vasárnapi brüsszeli EU–Törökország-csúcstalálkozóról érkezett Teheránba. A kormányfő Teheránban arról beszélt, hogy új korszak kezdődik a két ország kapcsolatában.
Vágólapra másolva!

Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban - mondta Orbán Viktor Teheránban, miután megbeszélést folytatott Esak Dzsahangiri iráni első alelnökkel, a két ország miniszterei pedig több kétoldalú megállapodást is aláírtak, például a kettős adóztatás elkerüléséről és a befektetések ösztönzéséről.

A miniszterelnökkel utazó magyar küldöttségnek tagja több kormánytag, és a politikai egyeztetésekkel párhuzamosan egy magyar üzletemberekből álló csoport is tárgyal Teheránban. Esak Dzsahangiri alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai az elmúlt években jelentősen visszaestek, de biztos benne, hogy a mostani miniszterelnöki látogatás erősíteni fogja a gazdasági együttműködést.

Hajnali 4 óra. Érkezés Teheránba.

Szerző: Orbán Viktor, 2015. november 29.

Délután Orbán Viktor találkozik Haszan Róháni elnökkel, majd Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével. Programja zárásaként Ali Akbar Hasemi Rafszandzsanival, az Egyeztető Tanács elnökével találkozik a kormányfő.

Felhatalmazás

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg, hogy Orbán Viktor felhatalmazta Szijjártó Pétert vagy az általa kijelölt személyt a kormány és Irán közötti gazdasági együttműködési megállapodás szövegének végleges megállapítására.

Orbán Viktor és Esak Dzsahangiri iráni első alelnök sajtótájékoztatója Teheránban Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Vasárnap még Brüsszelben

A vasárnap elfogadott zárónyilatkozatnak nem része, hogy a migránsokat az Európai Unió országai között kötelezően szét kellene osztani – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozója után. Az EU hárommilliárd forinttal támogatja a szír menekültek törökországi ellátását, Törökország pedig erőfeszítéseket tesz majd a migráció megfékezésére.