A párizsi klímacsúcson a világ közel 150 ország államfője képviselteti magát. A francia főváros a legszigorúbb rendőri készültséget vezette be a novemberi terrortámadás után.

"Cselekednünk kell. Ez az egyetlen módja, hogy megállítsuk mind a globális felmelegedést, mind a terroristákat" – mondta Manuel Pulgar Vidal perui környezetvédelmi miniszter az ENSZ 21. klímakonferenciájának (COP21) hétfői megnyitóján.

Részvét Párizsnak

A helyszínt, szigorú rendőrségi intézkedések mellett, Párizs biztosítja. A csúcsra közel 40 ezer résztvevőt várnak – írja a BBC. Christina Figueres, az ENSZ klímaügyi vezetője részvétét fejezte ki Francois Hollande francia elnöknek a Párizst ért, november 13-i merényletsorozat miatt, amiben 130 ember vesztette életét.

Mindenki itt van, aki számít

Sokáig kérdéses volt, hogy a terrorakció után Párizs egyáltalán megrendezi-e a klímakonferenciát, ahol közel 150 ország vezetője képviselteti magát, köztük Barack Obama, Vlagyimir Putyin és Hszi Csing-ping kínai elnök.

A világ legnagyobb károsanyag-kibocsátói, azaz az Egyesült Államok, Kína és Oroszország államfői déltől tartanak három-három perces beszédeket. Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök a második szekcióban, délután három körül szólalnak fel.

A közel kéthetes konferencia december 11-én zárul.

Párizsban a klímacsúcstól függetlenül is nagy a katonai és rendőri készültségForrás: AFP/GU/Bertrand Guay

Dűlőre kell jutni

A 195 országot érintő csúcstalálkozón a cél egy olyan globális megegyezés tető alá hozása, amivel sikerül az éghajlatváltozást visszaszorítani, és 2°C alatt tartani az átlaghőmérséklet-növekedést.

A Párizs elleni terrortámadás közelebb hozza a feleket, és hozzájárulhat egy közös megegyezéshez"– mondta Tom Burke angol klímaügyi szakértő.

Több száz embert letartóztattak

Összesen 317 tüntetőt vettek őrizetbe - jelentette be hétfőn a francia rendőrség. A november 13-i, 130 áldozatot követelő merényleteket követően kihirdetett gyülekezési tilalom ellenére több száz tüntető gyűlt össze a francia fővárosban vasárnap délután. Közülük váltak ki a feketébe öltözött, arcukat eltakaró fiatalok, akik a rendőrökre támadtak.

Francois Hollande szombaton jelentette be, hogy a klíma-csúcstalálkozó számos előirányzott eseményét megtartják. A fokozott biztonsági intézkedések miatt azonban a francia hatóságok nem engedélyezték a környezetvédők által tervezett két párizsi vasárnapi, illetve a csúcs zárása utáni, december 12-i felvonulást.

Elfogyott a tiszta levegő

Kína már saját bőrén érzi a környezetszennyezés hatásait. Peking a legmagasabb szintű szmogriadót vezette be idén. A légszennyezettség szintje annyira magas a kínai fővárosban, hogy a városlakók csak maszkban mernek kilépni az utcára, és alig lehet keresztüllátni a szmogfelhőn.