Elavult hadieszközöket küldött az USA Ukrajnába

nk20150923
Beleremeg a föld az ukrán fegyveres erők tüzérségének gyakorlatába a kelet-ukrajnai Mariupol közelében lévő urzufi lőtéren
Vágólapra másolva!
Húsz-harminc éves Humveekkal kell felvenniük a harcot az ukrán csapatoknak az orosz támogatást élvező szeparatisták ellen. Az elavult eszközök rontják a katonák morálját. Az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztviselője szerint a semmiből kellett előteremteni a forrásokat.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok több mint 260 millió dollár értékű, halált nem okozó haditechnikai eszközt szállított az ukrán hadseregnek a Donyec-medencei szakadárok elleni harchoz, ugyanakkor ezeknek a felszereléseknek egy része fabatkát sem ér, mert elavult - írta a The Washington Post.

A kelet-ukrajnai frontvonal közelében egy ukrán fegyveres egység az 1980-as és 1990-es években gyártott Humvee típusú katonai járműveket használt.

Elavult Humveekat küldtek Ukrajnába Fotó: Origo

Háromnak műanyag ajtói és ablakai vannak, amelyek nem sok védelmet biztosítanak a benne utazóknak - jegyezte meg a szerző. Egy másik Humveenak a kerekei szétdurrantak pár száz kilométer megtétele után, ami arra enged következtetni, hogy a katonai terepjáró sokáig porosodott a raktárban.

Egy csaknem 120 katonából álló szárazföldi egység pedig egy darab, a hadrendből már évtizede kivont golyóálló mellényt kapott a Pentagontól.

A semmiből teremtették elő

A lap az ukrán katonák beszámolói alapján azt írja, hogy

Szakértők szerint ezért kétségessé váltak az amerikai kormány szándékai a jól felszerelt, orosz támogatással bíró szeparatisták elleni harcot illetően.

A katonák hangulatát is rontják az elavult fegyverek Forrás: MTI/EPA/Irina Gorbaszjova

Joe Sowers alezredes, a Pentagon szóvivője nem kommentálta az ukrán hadseregnek küldött katonai felszerelés állapotát, de válaszában azt írta, hogy az Egyesült Államok Ukrajnát elsősorban határainak ellenőrzésében és biztosításában, a biztonságosabb és hatékonyabb hadműveleti tevékenységekben és területi egységének megőrzésében segíti.

Az amerikai védelmi minisztérium egy magas rangú tisztségviselője azzal indokolta a felszerelés gyatra minőségét, hogy mivel az Egyesült Államok nem volt felkészülve az orosz beavatkozásra Kelet-Ukrajnában,

az ukránok támogatására szánt forrásokat.

Nem akarják felbosszantani Putyint

Mac Thornberry republikánus képviselő elmondta a lapnak, hogy

a kongresszusban mindkét párt támogatja az Ukrajnának nyújtott fokozott segítséget, így akár a halált okozó fegyverek küldését is.

Az Obama-kormány azonban mindenképpen el akarja kerülni azt, hogy "felbosszantsák Putyint".

Evelyn Farkas, az Oroszországért, Ukrajnáért és Eurázsiáért felelős volt védelmi helyettes államtitkár szerint az amerikai kormány

éppen annyit akar segíteni Ukrajnának, hogy meg tudja védeni saját területét.

Véleménye szerint ha halált okozó fegyvereket küldene az Egyesült Államok Ukrajnának, azzal közelebb lehetne jutni a konfliktus diplomáciai rendezéséhez.

A Fehér Ház ugyanakkor ezt nem akarja, mert attól tart, hogy így csak tovább súlyosbodna a kelet-ukrajnai helyzet.