Erdogan tagadja Putyin vádjait

2015.12.01. 07:37

A törökök szerint nem az illegális olajszállítmányok védelmében lőtték le az orosz gépet. Putyin hétfőn vádolta meg Ankarát azzal, hogy az Iszlám Álamtól vesznek olajat.

Tagadta a török államfő azokat az orosz vádakat, miszerint az Iszlám Álammal fennálló illegális olajkereskedelem védelmében lőtték volna le az orosz vadászbombázót. Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint Moszkvának bizonyítania kéne állítását. 

Erdogan szerint nem az illegális olajszállítmányok védelmében lőtték le a gépetForrás: MTI/EPA/HaberTürk TV/-------------------

Vlagyimir Putyin hétfőn a klímacsúcson tartott tájékoztatóján mondta, hogy Oroszország joggal feltételezheti, hogy a törökök múlt héten azért lőtték le a Szu-24-es orosz harci gépet, mert így akarták biztosítani az Iszlám Állam illegális olajszállítmányainak zavartalanságát. 

Az orosz elnök azt állította: Moszkva olyan "kiegészítő adatokhoz" jutott, amelyek alátámasztják feltételezését, miszerint az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai területeken kitermelt olajat ipari mennyiségben szállítják át török területre.

A gép lelövése óta Oroszország gazdasági szankciókat fogadott el Törökországgal szemben. A török álláspont szerint az orosz gép légtérsértést követett el, ezt bizonyítandó egy hangfelvételt is közzétettek, amelyen az hallható, ahogy a török pilóták felszólítják a vadászbombázót, hogy hagyja el a légteret.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK