Texas jogi lépésekkel fenyeget egy menekültügyi szervezetet

cumisüveg EGYÉB TÁRGY életkép etet FOTÓ FOTÓTÉMA gyermek kislány menekült menekülttábor sátor SZEMÉLY TÁRGY testvér refugee camp
Sanliurfa, 2014. október 15. Szíriai kislány testvérével egy menekülttáborban, a török-szíriai határ közelében fekvő törökországi Sanliurfában 2014. október 15-én. A határ túloldalán az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei Kobani kurd várost ostromolják, a tábor lakói onnan menekültek el. (MTI/Anadolu/Ömer Ürer)
Vágólapra másolva!
Texas jogi eljárással fenyeget egy civil szervezetet, amely menekülteket helyezne el a területén. Idén eddig kétszáz szír érkezett az államba.
Vágólapra másolva!

Jogi eljárást helyezett kilátásba hétfőn Texas állam az International Rescue Committee elnevezésű nemzetközi menekültügyi szervezet ellen, ha az Greg Abbott texasi kormányzó utasításainak ellenére szíriai menekülteket helyez el az állam területén.

Idén kétszáz szír menekült érkezett Texasba Forrás: MTI/Anadolu/Ömer Ürer

Texas egyike annak a csaknem két tucat amerikai államnak, amely korábban bejelentette, hogy

a 130 halálos áldozatot követelő párizsi támadások után nem fogad be szíriai menekülteket.

Az Obama-kormány azonban egy november 25-ei keletkezésű levélben figyelmeztette ezeknek az államoknak a kormányzóit, hogy a kérdés nem tartozik a hatáskörükbe, és következményekkel járhat, ha elutasítják a menekültek befogadását.

Kétszáz szír érkezett idén

Ugyanezen a napon texasi egészségügyi tisztviselők levelet írtak a menekültügyi szervezetnek, amelyben ugyancsak jogi lépéseket helyeztek kilátásba, ha szíriai menekülteket helyeznek el az államban.

Chris Traylor, Texas állam egészségügyi és szociális ellátási biztosa levelében felszólította az International Rescue Committee-t, hogy működjön együtt az állammal.

Szövetségi tisztviselők szerint

idén csaknem kétszáz szíriai menekült érkezett Texasba.

A háború sújtotta közel-keleti országból Kalifornia és Michigan államba érkeztek még nagy számban menekültek.

Az utóbbi négy évben mintegy 2200 menekültet fogadott be az Egyesült Államok. Az Obama-kormány további 10 ezer menekült befogadását tűzte ki célul a mostani költségvetési évben.