Kórházat ért bombatalálat Szíriában

2015.12.01. 19:52

Heten meghaltak a szíriai Homsz tartomány egyik kórházában, mikor az épületre hordóbombák hullottak. Az intézményt üzemeltető Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezet több beteget más kórházba szállított. A sebesültek közül többen út közben haltak meg. Az eset még szombaton történt.

Többször egymás után bombáztak le egy kórházat Szíriában, Homsz városától északkeletre, Alzaafaranah településen szombaton. A kórházat üzemeltető Orvosok Határok Nélkül nevű segítő szervezet most adott hírt az esetről. Mindegyik esetben irányítatlan hordóbombákat használtak a támadók. Ezek az eszközök nem alkalmasak pontos célzásra.

Ilyen hordóbombákat a szíriai kormányerők használnak

- írja a The Guardian.

A kórházat az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezet üzemelteti. 

Az első támadás helyi idő szerint fél tíz körül indult egy helikopterről. Ez a bombázás még nem a kórházat érte, hanem a település lakott területét. Egy fiatal lány és egy férfi halt meg ebben a bombázásban. 16 sebesültet szállítottak a kórházba. 

Tavaly pokolgépes támadás is történt SzíriábanForrás: MTI/EPA/-

Nem sokkal ezután még egy hordóbombát ledobtak, ezt már a kórház közelében. Ebben a támadásban nem sérült meg senki. Az újabb támadás 40 perc múlva következett be, ekkor

a kórház bejárata elé hullott két bomba.

Egy ember azonnal meghalt, többen megsérültek. Négy ember akkor halt bele sérüléseibe, amikor épp úton volt egy másik kórházba.

A támadásban 47-en sérültek meg, közülük 23-an nők és 15 év alatti gyermekek. 

"Nagyon úgy tűnik, hogy az első támadást követően direkt a mentőcsapatok és a kórház ellen indítottak akciót azok, akik ezt a többszörös bombázást megszervezték" - mondta Brice de le Vingne, az Orvosok Határok Nélkül egyik igazgatója.

Hozzátette, hogy még nem tudni, kinyithat-e a jövőben a kórház. Ha végleg be kell zárni az intézményt, 40.000 ember marad ellátás nélkül a háború sújtotta régióban.

Az Orvosok Határok Nélkül nemrég Afganisztánban, Kunduz városában kényszerült bezárni egy kórházat, miután AC-130-as amerikai csatarepülők csaknem fél órán át bombázták az intézményt. A vizsgálat első szakasza azóta kiderítette, hogy az egészségügyi szervezet orvosai hiába adták meg a kórház koordinátáit az amerikaiaknak, ők csak az afgán kormányerők térképeit használták a támadás alatt. Így keverték össze a kórházat egy tálibokkal teli kormányépülettel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK