Ezt a büntetést Orbán Viktor még meg is fogja köszönni

Orbán, Brüsszel
20151015 - BRUSSELS, BELGIUM: Hungary's Prime Minister Viktor Orban pictured at the arrival on the first day of a two days European summit with head of states, Thursday 15 October 2015, at the European union headquarters in Brussels. BELGA PHOTO THIERRY ROGE
Vágólapra másolva!
Visszafelé is elsülhet az Európai Humanista Föderáció aláírásgyűjtése, legalábbis ezt állítják a szakértők. Az Orbán-kormány politikája ellen tiltakozó, brüsszeli székhelyű szervezet bizakodó, januártól akár már a budapesti utcákon is lehet majd velük találkozni.
Vágólapra másolva!

Senki ne csodálkozzon, ha jövő januártól ismét aláírásgyűjtőkkel találkozik a budapesti utcákon. Az egyetlen különbség az lesz, hogy ezeket az íveket sem Orbán Viktor, sem Lázár János nem fogja aláírni. Most már biztosnak látszik ugyanis, hogy az Európai Humanista Föderáció

Magyarországon is gyűjteni fogja

az Orbán-kormány elleni íveket.

Eddig a kötelező kvóta ellen gyűjtötték az aláírásokat, hamarosan a kormány ellen is fogják Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az összesben megpróbálják

Julie Pernet, a brüsszeli székhelyű szervezet munkatársa az Origónak elmondta: bár a szabályzat szerint elég lenne hét tagállamban gyűjteniük az aláírásokat, ők az összesben megpróbálkoznak majd vele, nemcsak interneten, hanem az utcán is.

„Reméljük, sokan fognak támogatni minket Magyarországon.

– mondta Julie Pernet.

A szervezet jelenleg az aláírásgyűjtés formai részét dolgozza ki, ez egy hónapig is eltarthat. Azt remélik, hogy januárban hivatalosan is elkezdhetik a gyűjtést, aki addig is szeretne csatlakozni, az írhat nekik e-mailt, és értesítik, ha már leadhatják az aláírásukat.

A polgári kezdeményezést hétfőn fogadta be az Európai Parlament Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

Az esély minimális, de van

Az Európai Humanista Föderáció alapvetően azt akarja elérni, hogy alkalmazzák Magyarországgal szemben az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkét. Ez kimondja, hogy ha valamelyik tagállamban sérülnek az unió alapértékei, akkor egy háromlépcsős eljárás végén

akár a jogosultságait is felfüggeszthetik.

A Magyarország elleni eljárás ettől még nagyon messze van, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint amúgy is minimális rá az esély. A polgári kezdeményezés viszonylag új eszköz, eddig összesen három jutott el az Európai Bizottságig.

Egy korábbi sikeres kezdeményezés az állatkísérletek ellen tiltakozott Forrás: AFP/Boris Horvat

Ezek egyike az állatkísérletek ellen emelt szót, a másik azt követelte, hogy az EU tiltsa be minden olyan tevékenység anyagi támogatását, amelyben feltételezhetően emberi embriókat semmisítenek meg, a harmadik pedig azt követelte, hogy minden polgár számára biztosítsanak tiszta ivóvizet és szennyvízelvezetést. A bizottság mindhárom kezdeményezést megválaszolta, de

jogi lépéseket egyik esetben sem tettek.

Egy év, egymillió aláírás

A polgári kezdeményezés szabályai szerint a humanistáknak egy év alatt 1 millió aláírást kell összegyűjteniük hét uniós tagállamból. Akármelyikre is essen a választásuk, a bizottság kimondja azt is, mennyi a minimum, amit egy-egy tagállamban össze kell gyűjteni, Magyarország esetében ez például 15 ezer.

Az aláírásokat az interneten és személyesen is lehet gyűjteni. Előbbi esetben az Európai Bizottság ingyen ad szoftvert, sőt, ha kérik, akkor azt is felajánlja, hogy

a szerverein tárhelyet biztosít az online gyűjtési rendszernek.

A brüsszeli szervezet minden tagállamban gyűjteni akarja az aláírásokat Forrás: act4democracy.eu

Ha sikerül összegyűjteni az egymillió aláírást, akkor ellenőrizni kell a támogatói nyilatkozatokat, majd az Európai Bizottság fogadja a szervezőket, sőt lehetőséget kapnak arra is, hogy az Európai Parlamentben nyilvánosan meghallgassák őket.

Visszafelé is elsülhet

Akármi legyen is a végeredmény, nem kizárt, hogy az aláírásgyűjtők éppen ellentétes hatást fognak vele elérni, mint szeretnék. Politológusok szerint

az Orbán-kormánynak még jól is jöhet egy ilyen akció.

Az ilyen kritika mindig hálás téma, és nemcsak a baloldalnak, hanem a kormánynak is olyan, mint egy gumicsont, mondta Kiszelly Zoltán.

„A kormány jelenlegi kommunikációjának új muníciót adhat az aláírásgyűjtés, tökéletesen

– mondta a politológus.

Orbán Viktornak akár még jól is jöhet az akció Forrás: BELGA/AFP/Thierry Roge

Kiszelly Zoltán szerint Szijjártó Péter első reakciója is erre utalt, hiszen a külgazdasági és külügyminiszter rögtön Brüsszel bosszújaként értelmezte a történteket.

Muníció az ellenzéknek

A politológus szerint az ellenzék számára is hálás feladat az aláírásgyűjtésre adott válasz, hiszen ez is bizonyítja: Brüsszel ugyanazt mondja, amit ők. A hazai ellenzék belső támogatottság híján egyébként is szívesen példálózik külföldi hivatkozásokkal – mondta Kiszelly Zoltán.

Szerinte Orbán Viktornak már csak azért sem árthat egy ilyen akció, mert

a magyar miniszterelnök soha nem volt olyan népszerű külföldön, mint most.

Nem véletlen, hogy hamarosan a Fidesz-kongresszuson egy nemzetközi piacra szánt kampányvideót is bemutatnak, valamint a miniszterelnök egy ideje angolul is posztol a Facebookra.

Új lendületet kaphat a kormány kommunikációja Forrás: AFP/John Thys

Még túlzás is lehet

Új löketet adhat a kormány kommunikációjának az aláírásgyűjtés – ezt mondja Reiner Roland is. A Republikon Intézet munkatársa szerint a Fidesz fel fogja tudni használni kampányában az akciót, hiszen az

tökéletesen illik az eddigi kommunikációba,

amely szerint Brüsszel irigy a magyar sikerekre.

Bár a politológus szerint minden bizonnyal az ellenzék is lecsap majd rá, de a baloldal nem lesz egységes a kérdésben. Ezért azt valószínűsíti, hogy az uniós szerződés hetes cikkének felemlegetését több párt is túlzónak tartja majd. Reiner Roland az LMP és az Együtt esetében is el tudja képzelni, hogy nem állnak be egy esetleges kampány mögé.