A pápát fenyegették a koszovói dzsihádisták

2015.12.01. 16:42

Őrizetbe vettek négy feltételezett dzsihadistát, akik a gyanú szerint a pápát és a volt koszovói amerikai nagykövetet is megfenyegették. A lefoglalt fegyverek és eszközök arra utalnak, hogy nem a levegőbe beszéltek.

Három férfit Olaszországban és egyet Koszovóban tartóztattak le – írja a Balkan Insight. Az összehangolt rendőrségi akcióban négy szélsőséges iszlamistát sikerült kézre keríteni, akik megfenyegették Ferenc pápát és a leköszönt koszovói amerikai nagykövetet. A gyanúsítottak a Facebook oldalukon tettek közzé képeket, amelyeken felfegyverkezve fenyegetőznek.

Készültek a támadásra

A koszovói rajtaütés helyszínén a rendőrök egy pisztolyt, egy gépkarabélyt és olyan elektromos felszereléseket foglaltak le, amiket egy esetleges terrorakcióban is alkalmazhatnak.

A tárgyak bizonyítják, hogy a szélsőségesek nem a levegőbe beszéltek”

– mondta Giovanni De Stavola olasz terrorelhárító.

A négy férfi rendszeresen látogatott az Iszlám Államot támogató oldalakat, és hozzászólásaikban külön gratuláltak a „sikeres párizsi támadáshoz”.

Koszovóból közel 200-an csatlakoztak a terroristákhoz

Nő a félelem

Az elmúlt hetekben a koszóvói hatóságok is megnövelték az utcákon járőröző rendőrök létszámát.

Szúrópróbaszerűen ellenőriznek járműveket egy esetleges terrortámadástól tartva.

Koszovóban 2014 ősze és 2015 tavasza között közel 40 szélsőséges iszlamista – köztük vallási vezetőt – állították elő a rendőrök. Ellenük jelenleg zajlik az eljárás. A balkáni országból közel 200-an csatlakoztak az Iszlám Államhoz és az al-Nuszra nevű terrorszervezetekhez Szíriában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK