Szárazföldön küld katonákat az Iszlám Állam ellen Amerika

2015.12.01. 20:56

Fegyveres harcban is részt vehetnek, túszokat szabadíthatnak ki, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőit foglyul is ejthetik azok az amerikai katonák, akik Irakban támadják majd a dzsihádistákat. Az amerikai szárazföldi egységek a kurd felkelőkkel működnek majd együtt.

Az iraki kormánnyal teljes egyetértésben speciális felderítőegységeket telepítünk az országban. Ezek a csapatok az iraki és a kurd pesmerga erőkkel működnek majd együtt" – mondta Ashton Carter amerikai védelmi miniszter. A politikus az amerikai képviselőház fegyveres erők bizottságában rendezett meghallgatáson beszélt a kormány terveiről. 

Ashton Carter, az USA védelmi minisztereForrás: AFP/Chip Somodevilla

A csapatok tagjai támadásokat hajthatnak majd végre az Iszlám Állam állásai ellen, túszokat szabadíthatnak ki a terroristák fogságából, és elfoghatnak terrorista vezetőket is. 

Akár Szíriában is kaphatnak feladatokat. 

Arról nem beszélt a miniszter, hogy az ország pontosan hány katonát küld a terrorszervezet ellen. Azt viszont elmondta, hogy erőikkel az iraki–szír határ biztosítását is meg akarják oldani. Szerinte most van jó esélyük arra, hogy elvágják a két országban tevékenykedő dzsihádistákat egymástól. 

Harcok Kirkuk környékénForrás: AFP/Jm Lopez

Amerikai különleges erők már jártak bevetésen Irakban és Szíriában is. Nemrég például megölték az Iszlám Állam olajügyekért felelős vezetőjét. Túszokat is szabadítottak ki Kirkuk környékén. 

A BBC elemzője szerint az önálló bevetésekre is kész egység harcba küldése azt jelzi, hogy Amerika szerepe egyre jelentősebb a szárazföldön is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK