230 embert vettek őrizetbe a párizsi merényletek óta

2015.12.02. 16:05

Több mint kétezer házkutatást tartottak a francia a hatóságok és több mint háromszáz fegyvert foglaltak le a párizsi merényletek óta. Három mecsetet is bezárattak.

A francia hatóságok a november 13-i párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében az elmúlt 18 napban 2235 helyen tartottak házkutatást, 263 embert állítottak elő, közülük 232-t vettek őrizetbe és 334 fegyvert foglaltak le - közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerdán.

Két hét alatt a harmadát foglaltuk le annak a mennyiségnek a háborús fegyverekből, amelyet egy év alatt szoktunk - mondta a miniszter. Azt is jelezte, hogy 165 helyen kábítószert is találtak a rendőrök.

18 nap alatt több mint kétezer házkutatást tartottak a francia hatóságokForrás: AFP/Thomas Samson

A titkosszolgálatok által az iszlamista radikális körökhöz tartozó megfigyeltek közül 330 embert helyeztek házi őrizetbe, 26 ember pedig azért nem hagyhatja el a lakóhelyét a december 11-ig tartó klímacsúcs idején, mert korábban erőszakba forduló tüntetéseken vett részt.

Bernard Cazeneuve azt is elmondta, hogy az elmúlt héten három mecsetet is bezárattak a hatóságok.
"Radikalizálódás miatt korábban még soha nem rendelt el egyetlen kormány sem mecsetbezáratási intézkedést" - hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Megelöző akciók

Múlt héten a közép-franciaországi Lyonban és a Párizstól észak-nyugatra található Gennevilliers nevű elővárosban, szerda délelőtt pedig a keletre található Lagny-sur-Marne-ban zárattak be egy-egy mecsetet a hatóságok.

Ez utóbbi hely átvizsgálása után 22 embernek megtiltották Franciaország elhagyását, kilenc radikális embert pedig házi őrizetbe helyeztek. Egy embert, akinél 9 milliméteres revolvert találtak, őrizetbe vettek.

A házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 130 halálos áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó november 13-i merénysorozat miatt indult, hanem elsősorban megelőző jellegűek további terrorcselekmények megakadályozására, és elsősorban radikális iszlamisták ellen irányulnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK