Feloszlatná az RMDSZ-t egy román képviselő. A magyarellenes kirohanásáról híres Bogdan Diaconu az állítólagos kézdivásárhelyi merényletkísérletre hivatkozik.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) betiltásáról terjesztett törvénytervezetet a bukaresti képviselőház elé Bogdan Diaconu független képviselő szerdán arra az állítólagos merényletkísérletre hivatkozva, amelyet - az ügyészség szerint - a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet (HVIM) kézdivásárhelyi elnöke akart elkövetni.

Bogdan Diaconu javaslata szerint az RMDSZ összes képviselőjét megfosztanák a mandátumátólForrás: MTI/Baranyi Ildikó

A magyarellenes megszólalásairól elhíresült politikus indoklásában kifejtette: bár az RMDSZ "formálisan" elhatárolódott a merényletkísérlettől, a magyar szövetség évek óta a román állam egysége, nemzeti és oszthatatlan jellege ellen áskálódik, az általa vezetett önkormányzatok pedig a HVIM fő finanszírozói.

Az RMDSZ megalakulása óta támadja az alkotmány első cikkelyét és nyíltan etnikai alapon követel területi autonómiát - ezzel érvelt Diaconu, aki szerint ezzel a magyar érdekképviselet a román államiság és annak területi épsége ellen intéz megengedhetetlen támadást.

Román nyelvtanfolyamokat szerveznének

Ha a parlament elfogadja a tervezet,

az RMDSZ valamennyi választott törvényhozóját és önkormányzati képviselőjét megfosztanák mandátumától és tíz évre kizárnák a közéletből.

Diaconu szerint törvénytervezete nem irányul a magyar kisebbség tagjai ellen, ugyanis az RMDSZ vagyonát "társadalmi beilleszkedésükre" fordítanák: a kormány egy speciális pénzalapot hozna létre, és a pénzből román nyelvtanfolyamokat rendeznének a magyarok számára.

Új pártot alapított

A bukaresti szenátus márciusban már elutasította Bogdan Diaconu két magyarellenes törvénytervezetét: az egyik az autonómiapárti megmozdulásokat, a másik pedig az "etnikai zászlók" nyilvános használatát büntette volna.

Diaconu a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben szerzett mandátumot, ám tavaly, amikor az RMDSZ-szel közös kormánykoalícióban lévő pártja önmérsékletre szólította fel, kilépett a PSD-ből és Egyesült Románia Párt (PRU) néven új politikai alakulatot alapított.

Robbantással riogattak

A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség szerdán jelentette be, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen. 

Az ügyészség közleménye szerint az illetőt az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének a szándékának és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének gyanújával vették őrizetbe.

Szőcs Zoltán, a HVIM erdélyi elnöke azt mondta az Origónak, hogy csak születésnapi csillagszórót és szilveszteri petárdát, illetve airsoft kiegészítő eszközöket találtak a kézdivásárhelyi vezetőnél, Beke Istvánnál.