Az Iszlám Állam bombázására szavazott a brit alsóház

British Prime Minister David Cameron looks at an RAF Eurofighter Typhoon fighter jet during his visit to Royal Air Force station RAF Northolt, in west London on November 23, 2015, before presenting his government's Strategic Defence and Security Review (S
Cameron és egy RAF Eurofighter Typhoon vadászgép
Vágólapra másolva!
Jóváhagyta az alsóház a brit légierő bevetését az Iszlám Állam szíriai állásai ellen. A konzervatívok előterjesztését több Munkáspárti kéápviselő is megszavazta.
Vágólapra másolva!

Jelentős többséggel jóváhagyta szerdán a londoni alsóház, hogy a brit királyi légierő (RAF) bekapcsolódjon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe.

Cameron és egy RAF Eurofighter Typhoon vadászgép Forrás: AFP/Justin Tallis

A szíriai légi hadműveletekről szóló javaslatot végül 397:223 arányban hagyta jóvá az alsóház, vagyis a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának 17 fős többségénél sokkal nagyobb támogatást kapott az indítvány.

Ez mindenekelőtt azt tükrözi, hogy a legnagyobb ellenzéki erő,

a Munkáspárt számos képviselője is megszavazta a konzervatívok beterjesztését,

annak ellenére, hogy Jeremy Corbyn, a Labour vezetője nem támogatta a kormányzati javaslatot.

Valós terrorveszély

Az éjszakai voksolás előtt tízórás vitanapot tartottak a kormány indítványáról. David Cameron, brit miniszterelnök azt mondta, hogy a Nagy-Britanniát közvetlenül fenyegető terrorveszély indokolja, hogy a RAF bekapcsolódjon az Iszlám Állam elleni hadműveletekben.

Cameron azt is hozzátette, hogy tavaly november óta a brit titkosszolgálatok hét különböző nagy-britanniai merényletterv végrehajtását akadályozták meg.

Tiltakozás a parlament épületénél Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A szavazás alatt a brit parlament épületénél több százan tiltakoztak az ellen, hogy az Egyesült Királyság erői részt vegyenek az Iszlám Állam elleni hadműveletekben.

Irakban már bombáznak

A brit parlament tavaly szeptemberi rendkívüli ülésén már felhatalmazta a királyi légierőt az Iszlám Állam iraki állásainak bombázására.

Ez azonban nem terjedt ki a dzsihádisták szíriai állásai elleni légitámadásokra.

A brit kormány ragaszkodott a képviselők jóváhagyására a szíriai bevetésekhez, annak ellenére, hogy a törvény nem írja elő ezt a nemzetbiztonsági indokokkal alátámasztott külső katonai beavatkozásokhoz.