Tévedésből 13 évig tartották a guantánamói táborban

72685695 Horizontal
A detainee is escorted by military guards to his annual Admistrative Review Board hearing inside Camp Delta's Maximum Security area 06 December 2006 on the US Naval base at Guantanamo Bay, Cuba. Approximately 445 enemy combatants from al Qaeda and the Taliban are in various security levels of lock-up here by a US Joint Task Force. AFP Photo/Paul J. RICHARDS / AFP / PAUL J. RICHARDS
Vágólapra másolva!
Azt hitték róla, hogy fontos terrorista. 13 év múlva kiderült, hogy nem az. Vádemelés nélkül szabadon engedték.
Vágólapra másolva!

Csak 13 év után derült ki, hogy Mustafa al-Aziz al-Shamiri nem az, akinek az amerikaiak hitték. Egyszerű harcos, nem pedig az al-Kaida futára és kiképzője – írja a The Guardian.

Al-Shafari 1995-ben Boszniában, egy évvel később a jemeni polgárháborúban harcolt önkéntesként. A 37 éves férfi 2001-ben Afganisztánban volt – ott fogták el az amerikaiak.

Mivel neve alig különbözik egy körözött al-Kaida tag nevével,

az USA sokáig azt hitte, hogy a terrorszervezet egy kulcsfiguráját kapta el. Az amerikai védelmi minisztérium kedden hivatalosan is elismerte baklövését.

Kegyetlen bánásmódról elhíresült guantánamói börtön Forrás: AFP/Kevin Lamarque

A férfit 13 évig tartották fogva Guantánamóban, de 2002-óta nem emeltek vádat ellene. Al-Shamiri egyike annak a 107 rabnak, akit a hírhedt táborba hurcoltak. Ő a 49. fogoly, akinél alaptalannak bizonyult a terrorizmus gyanúja.