FBI: Terrortámadás is történhetett Kaliforniában

Lövöldözés Kalifornia San Bernardino
Vágólapra másolva!
Az FBI vizsgálja, hogy terrortámadás történt-e a kaliforniai San Bernardino egyik szociális ellátóközpontjában. Közben azonosítottak két támadót, egy nőt és egy férfit. A férfi neve Syed Farook, a nőt Tashfeen Maliknak hívják. A rendőrök tűzharcban lőtték le őket. A rendőrök szerint "jó esély van arra", hogy csak ketten követték el a 14 halálos áldozatot követelő támadást. A férfi sógora egy amerikai muzulmán szervezet sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a család nem tudta, mire készül rokonuk. Cikkünk folyamatosan frissül!
Vágólapra másolva!
  • Azonosították a támadókat: egy férfit, Syed Rizwan Farookot, és egy nőt, Tashfeen Malikot. Állítólag csak ketten voltak.
  • Az FBI nem zárja ki, hogy terrortámadás történhetett.
  • A fegyveresek egy szociális ellátóközpontra támadtak San Bernardinóban.
  • A támadásban 14-en meghaltak, 14-en megsérültek.
  • A rendőrök két gyanúsítottat már lelőttek, egy még szökésben lehet.

"Elképzelésem sincs, hogy miért csinálta. Engem is sokkol, ami történt. Egy hete még beszéltünk egymással." Ezt mondta egy amerikai muzulmán szervezet sajtótájékoztatóján Farhan Khan, a támadás egyik azonosított elkövetőjének sógora. A támadót Syed Rizwan Farooknak hívták, 28 éves volt. Társával, a 27 éves Tashfeen Malikkal egy olyan szociális ellátóközpontot támadtak meg a Los Angeleshez közeli San Bernardinóban, ahol fejlődési rendellenességekkel küzdő embereket ápolnak.

14 embert öltek meg.

A támadásban 17-en megsérültek. A rendőrség egy tűzharcban mindkét elkövetőt megölte. Terepjárójukat az autópályán páncélos járművekkel állították meg. Jarrod Burguan, San Bernardino rendőrkapitánya azt mondta, hogy rajtuk kívül "szinte biztosan" nincs több elkövető. Korábban három lövöldözőt keresett a rendőrség.

Az akció még nem ért véget: jelenleg Redlands környékén próbálnak behatolni egy házba az FBI nyomozói. A CNN úgy tudja, a ház az azonosított férfi gyanúsítotté.

A rendőrség különleges egységei nagy erőkkel, páncélozott járművekkel vonultak a helyszínre Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A BBC úgy tudja, hogy az FBI nem zárta ki a terrortámadás lehetőségét. A támadóknál félautomata kézifegyverek voltak, a férfi és a nő katonai ruházatot viselt. A rendőrfőnök azt is elmondta sajtótájékoztatóján, hogy Syed Farook, az egyik lövöldöző részt vett korábban azon a rendezvényen, amit később megtámadott. "Olyan információink vannak, hogy a rendezvényről mérges hangulatban távozott a férfi" - mondta Jarrod Burguan.

Előzmények

A San Bernardinó-i szociális ellátóközpontnál helyi idő szerint kszerdán délelőtt 11 órakor kezdődött a lövöldözés. Az épületben éppen születésnapi ünnepséget tartottak. Akik el tudtak menekülni, mobiltelefonon értesítették a rendőrséget és a családtagjaikat.

Az erősen felfegyverzett, golyóálló mellényt viselő támadók a szemtanúk szerint egy fekete terepjárón hagyták el a helyszínt a lövöldözés után. A rendőrök több ember ellen indítottak hajtóvadászatot, és továbbra is keresik az elkövetőket.

Az akicóhoz csatlakoztak a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyagügyi Irodájának (ATF) ügynökei is.

A központ körüli épületeket kiürítették, a polgármester riadókészültséget rendelt el a városban,

a seriff pedig mindenkit arra kért, hogy ne menjen a környékre.

San Bernardino egy órára van Los Angelestől. A támadás helyszínén, az Inland Regional Centerben fejlődési zavarokkal küszködő pácienseket kezelnek.

A támadás kezdetén körülbelül hatszázan lehettek az épületben, köztük sok gyerek is.

"Lelőtték az embereket, imádkozz értünk. Bezárkóztam az irodába, várom a rendőröket" - ezt írta az egyik dolgozó az apjának a támadás kezdetén.

Több áldozatot hordágyon toltak ki az épületből. A közeli kórház szóvivője azt mondta, hogy felkészültek a sebesültek fogadására.

Két éve leszavazták a fegyvertartás szigorítását

Barack Obamát tájékoztatta a lövöldözésről a belbiztonsági tanácsadó, Liza Monaco. Az Egyesült Államok elnöke a CBS televíziónak nyilatkozva ismételten

a fegyverhez jutásra vonatkozó törvények szigorítását sürgette.

Obama szerint a tömeges lövöldözések olyan rendszeressé váltak az USA-ban, amihez nincs hasonló a világban.

Hilary Clinton is azt írta a Twitteren, hogy lépéseket kell tenni a fegyveres erőszak megfékezésére,

Az Obama-kormányzat 2013-ban indított kampányt a fegyvertartás szigorítására, miután egy fegyveres 26 embert, köztük 20 gyereket gyilkolt meg a connecticuti Newtown egyik elemi iskolájában.

A szenátusban azonban nem kapta meg a szükséges támogatást az a javaslat, amely kiterjesztette volna a fegyvervásárlók bűnügyi és pszichikai háttérellenőrzését.