Montenegró lesz a NATO 29. tagja

2015.12.02. 09:26

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, a NATO szerdán hivatalosan meghívta Montenegrót, hogy csatlakozzon hozzá 29. teljes jogú tagországként. A döntés a tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli ülésén született meg.

"Gratulálunk Montenegrónak" – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a találkozó kezdetén a szövetség brüsszeli székházában.  Ez egy csodálatos szövetség kezdete"   – tette hozzá. Stoltenberg elmondta, hogy a döntéssel megkezdődhetnek a tárgyalások az egykori jugoszláv tagköztársaság belépéséről. 

Ez csak az út kezdete. Montenegrónak folytatnia kell az intenzív reformokat,  például a korrupció elleni harc terén, továbbá meg kell erősítenie a NATO-csatlakozás folyamatának társadalmi támogatottságát" – fogalmazott a főtitkár. 

A NATO-tagországok külügyminisztereinek ülése BrüsszelbenForrás: MTI/AP/REUTERS POOL/Jonathan Ernst

A hidegháború vége óta a NATO Egyesült Államok vezette katonai tömbje Oroszország tiltakozása ellenére 12 új taggal bővült, elsősorban a közép- és kelet-európai volt szocialista országok csatlakozásával. A szövetséghez legutóbb, 2009-ben Horvátország és Albánia csatlakozott.