Németországban lapulhatnak a terroristák

Németország-Hollandia, foci
Hannover, 2015. november 17. Rendőrök a Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzés tervezett színhelye, a hannoveri HDI Aréna előtt 2015. november 17-én, négy nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után. A rendőrség bejelentette, hogy nem tartják meg a mérkőzést, mert robbantásos merénylet tervéről szerzett tudomást. (MTI/EPA/Julian Stratenschulte)
Vágólapra másolva!
A francia hatóságok úgy sejtik, hogy a szökésben lévő terroristák Németországban húzhatják meg magukat.
Vágólapra másolva!

Németországban, Belgiumban és Hollandiában összehangolt nyomozással próbálják kézrekeríteni a még szökésben lévő hét terroristát. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy az elkövetők Németországban rejtőznek – írja a Der Spiegel.

BMW-re cserélték

Az egyik párizsi merénylőt már két nappal a terrortámadás után Köln közelében, az A4-es autópályán látták. Egy biztonsági kamera rögzítette a belga rendszámú, sötétkék BMW-t.

Salah Abdeslam jelenleg a legkeresettebb bűnöző Európában.

A testvére a testére erősített robbanószerkezettel repítette levegőbe magát a Bataclan koncertteremben, amikor a rendőrök kiértek a helyszínre. Öccse szervezte le a Brüsszel-Párizs közötti terroristatúrát. Ő bérelte a bataclani mészárláshoz az ominózus Volkswagen Polót. Az elkövetők még egy Renault Cliót használtak a merénylet végrehajtásához.

Salah Abdeslam volt az összekötő a Szíriában és Németországban tartózkodó terroristák között Forrás: AFP/Dsk

Abdeslamot a Párizsban elkövetett mészárlás után két belga barátja, a 27 éves Mohammed A. és a 21 éves Hamza A. menekítették ki. A cinkosok szürke Golfját Észak-Franciaországban, Cambrai mellett tartoztatták fel, de

Abdeslamot nem találták az autóban.

A terroristák Belgiumba szöktek, majd Németország irányába utazhattak tovább, de Franciaországot és Luxemburgot sem zárják ki a hatóságok a szórásból.

Ausztriában is megfordultak

A brüsszeli születésű Abdeslam két hónappal korábban a szomszédban is járt. Két kísérőjével együtt egy belga rendszámú Mercédesszel utazott Németországon keresztül Bécsbe.

A hatóságok Felső-Ausztriában tartóztatták fel egy közúti ellenőrzés során, de továbbengedték őket.

Abdeslam azt mondta a rendőröknek, hogy egyhetes szabadságukat fogják az osztrák fővárosban tölteni.

Szem elől tévesztették

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki még a francia állampolgárságú Charaffe E.-M., a 28 éves Samir B. és a Samy Amimour ellen. A három férfi a párizsi terrorakció előtt többször járhatott Szíriában. Ekkortájt egy időre szem elől tévesztették őket a francia hatóságok. Hasonlóképp csúszott ki a markukból a belga Jamal I. és a francia Baptiste B. is.

A Rajna menti háromszög

A párizsi mészárlás értelmi szerzője, Abdelhamid Abaaoud az elmúlt években több alkalommal járt Köln környéki településeken. A rendőrségi razziában megölt férfi 2014 év eleje óta húzta szorosabbra a szálakat a szíriai terroristák az alsó-rajna-vesztfáliai dzsihádisták között. A bázisát egy Dinslake nevű városkában tartotta fenn.

Az iszlamista szélsőségesek 130 ember gyilkoltak meg Párizsban november 13-án.