Pénteken dönthet az EU Schengen felfüggesztéséről

menekült migráns menekültek migránsok görögország leszbosz
A man carries his child shortly after arriving with other migrants and refugees on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, on October 19, 2015. The Greek coastguard on October 18 said five more migrants including a baby and two boys had died trying to cross the Aegean Sea from neighbouring Turkey. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
Akár két évre is felfüggeszthetik a schengeni határokat az Európai Unió egyes tagállamai között, ha pénteken rábólintanak a luxemburgi soros elnökség terveire az EU bel- és igazságügy miniszterei. A drasztikus lépéssel Brüsszel Görögországot akarja sakkban tartani. 
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél drasztikusabb lépéseket tervez Brüsszel az Európai Unió védelmének érdekében. A Financial Times úgy tudja, hogy a bel- és igazságügyi miniszterek pénteken megvitatják

a schengeni határok ideiglenes felfüggesztésének lehetőségét.

Erre azért van szükség, mert a menekültválság súlyos hiányosságra világított rá a görög határon, amely a teljes térséget veszélyezteti.

Idén 740 ezer menekült érkezett Görögország partjaira Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Két évig is eltarthat

A Financial Times egy kiszivárgott dokumentumra hivatkozik. Ebben a soros luxemburgi elnökség az uniós szerződés 26-os cikkének hatályba lépését javasolja. Ez lehetővé tenné, hogy az Európai Bizottság engedélyezze:

egy-két belső határt ne csak fél évre, hanem két évre is lezárhassanak a tagállamok

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy egyes határokon újra bevezetnék az útlevél-ellenőrzést, és az intézkedés akár két évig is érvényben maradhatna. Ha a miniszterek rábólintanak a tervre, előkészítési időre sem lenne szükség, hanem azonnal bevezethetnék a szigorítást.

A görögöket fenyegetik

Az FT-nek nyilatkozó szakértő valószínűsíti, hogy Brüsszel a lépéssel Görögországot akarja sakkban tartani. Az Európai Unió ugyanis már többször megfenyegette Athént a schengeni tagság felfüggesztésével, ha nem tudja kordában tartani a menekültáradatot. A dokumentumban Brüsszel azt is követeli, hogy

a görögök azonnal kérjék a Frontex segítségét,

hogy uniós határőrök százait vezényelhessék az unió külső határára.

A görög kormány tegnap elismerte, hogy folyamatos nyomás alatt tartja az EU, de azt határozottan tagadta, hogy a schengeni tagságának felfüggesztése szóba került volna. Egyébként csak ebben az évben 740 ezer menekült érte el az Európai Unió területét a görög partok felől.