Tusk Schengen ügyében is egyetért Orbánnal

donald tusk, lengyel miniszterelnök, az európai tanács elnöke
Newly appointed European Council President Donald Tusk pictured during a summit of the European Union at the EU headquarters in Brussels, Belgium on 30.08.2014 by Wiktor Dabkowski
Vágólapra másolva!
Ha létrejön a szabad, ellenőrzés nélküli határátlépést lehetővé tevő schengeni övezet egy szűkített változata, az valójában a rendszer végét jelenti - mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Orbán Viktor nemrég szinte ugyanezt mondta.
Vágólapra másolva!

Egy "mini Schengen" létrehozása valójában a schengeni rendszer megszűnését jelentené - mondta a Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, és a belső határok visszaállítása helyett az Európai Unió külső határainak védelmét sürgette.

Ellenőrzés Hegyeshalomnál

A 26 tagú schengeni övezet leszűkítésének ötletét nemrég Hollandia vetette fel, de Tusk szerint arról csak spekulációk vannak, hogy ez megvalósítható lenne-e.

A mini Schengen tervéről eddig azt lehet tudni, hogy az ellenőrzés nélküli határátlépési övezetet Nyugat-Európára szűkítenék le. A csökkentett övezetben Svédország, Németország, Ausztria, Belgium és Hollandia maradna benn. A dél- és közép-európai tagállamok kívül rekednének a schengeni rendszeren, azaz például

Hegyeshalomnál újra útiokmány-ellenőrzés lenne a határon.

A megoldás mellett érvelők egyebek között arra hivatkoznak, hogy a közép-európai államok nem akarnak részt vállalni a menekültek elosztásából, azaz nem akarják a kvótarendszer bevezetését.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Forrás: Picture-Alliance/AFP/Wiktor Dabkowski

"Nem értem, miért kellene a határokat visszaállítani" - mondta. Hozzátette: nem hiszi "jobb ötlet lenne a külső uniós határ hatásos ellenőrzésének helyreállításánál".

Orbán Viktor nemrég azt mondta, hogy "ha Schengen meghal, akkor az unió területén belül falak jönnek létre". Az unión belüli szabad mozgás fenntartásához meg kell védeni a külső határokat. Magyarország megvédte, és megvédi a külső határait a támadások ellenére – mondta még novemberben a magyar kormányfő.

Szerinte nem lesz kvóta

Szóba hozta Magyarországot is: "Néha úgy tűnik, ahelyett, hogy az Európai Unióban a valódi problémákkal foglalkoznánk, inkább Lengyelországon vagy Magyarországon akarunk ütni" - jelentette ki.

Azt is mondta, hogy Európának öt fontos válsággal kell megküzdenie: Oroszország és Ukrajna konfliktusával, a migrációval, a terrorizmussal, Görögország pénzügyi nehézségeivel és a britek lehetséges kilépésével, azaz a "brexittel".

- tette fel a kérdést.

A Németország által szorgalmazott állandó menekültelosztási mechanizmust, azaz a kvótát firtató kérdésre Donald Tusk azzal válaszolt: nem hiszi, hogy az Európai Unióban jelenleg olyan többség lenne, amely ezt valamelyik uniós miniszteri tanácskozáson megszavazná.

"Nemcsak a kelet-közép-európai államok elleneznék ezt" - mondta, hangsúlyozva mindenekelőtt a migráció megállításának fontosságát.

Az éppen egy éve hivatalban lévő Donald Tusk szerdán egyszerre hat befolyásos lapnak adott interjút, az üzenet mindegyikben ugyanaz volt: az EU nem képes ennyi menekültet befogadni. Az Európai tanács elnöke olyanokat is mondott, hogy a menekültek hetven százaléka gazdasági bevándorló, akik között terroristák is lehetnek.