Putyin: Allah elvette a török vezetők eszét

President Vladimir Putin meets with Russian Popular Front leaders landscape SQUARE FORMAT 2747371 11/27/2015 November 27, 2015. Russian President Vladimir Putin meets with the leaders of the Russian Popular Front public movement regarding the implementati
2747371 11/27/2015 November 27, 2015. Russian President Vladimir Putin meets with the leaders of the Russian Popular Front public movement regarding the implementation of the project 'For Honest Procurement - Fighting Corruption.' Alexei Druzhinin/Sputnik
Vágólapra másolva!
Keményen beszólt Törökországnak az orosz elnök. Vlagyimir Putyin megtartotta évértékelő beszédét, amelyben kijelentette, csak egyvalaki tudhatja, miért lőtték le Szíria fölött az orosz vadászbombázót.
Vágólapra másolva!

Allah azzal büntette meg a török vezetőket, hogy elvette az eszüket. Ezt Vlagyimir Putyin mondta a moszkvai idő szerint csütörtök délben elkezdett évértékelő beszédének első perceiben, szavait dörgő taps követte több száz fős hallgatósága körében.

– utalt az orosz elnök az orosz légierő Szu-24-esének múlt heti lelövésére, amelyre válaszul Moszkva gazdasági szankciókat vetett ki Törökországra, szerdán pedig bemutatta állítólagos bizonyítékait is, amelyek szerint Erdogan török elnök személyesen is érintett az Iszlám Állam fő bevételi forrásának számító illegális olajkereskedelemben.

Vlagyimir Putyin évértékelés közben Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Sokáig fogják bánni

„Tudjuk, kik profitálnak az ellopott olajból” – adott nyomatékot a tegnapi bejelentésnek Putyin, majd fogadkozott:

Törökország sokáig fogja bánni, amit tett.

(...) Soha nem fogjuk elfelejteni ezt a terroristáknak nyújtott segítséget, az árulást pedig mindig is a legrosszabb és legszégyenteljesebb tettnek gondoltuk.”

A hangulat fokozásaként a beszéd televíziós közvetítésének rendezője ezen a ponton a hallgatóság soraiban helyet foglaló és visszavonulása után politikusnak állt Nyikolaj Valujev nehézsúlyú bokszolót vágta be.

Putyin beszédét nézik Csecsenföldön Forrás: RIA Novosti/Said Tsarnaev

Másképp is intézhették volna

„Nem tudom, miért tették – ismételte meg Putyin, aki szerint az ügyet másképp is meg tudták volna oldani. – Oroszországnak bizalmas barátai vannak Törökországban, akiknek tudniuk kell, hogy nem teszünk egyenlőségjelet közéjük és a török vezetés közé, amelynek közvetlen felelőssége van katonáink szíriai halálában.” Hozzátette:

Szíria, Líbia és Irak ma az anarchia területei,

ez pedig az egész világra fenyegetést jelent.

Törökország sokáig fogja bánni, amit tett Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Méltányosság és egyenlőség

Putyin beszédében érintette a korrupció elleni harcot, beszélt az alacsony olajár okozta nehézségekről – „mindent meg kell tenni, hogy ezeken minél előbb túl legyenek” –, és bejelentette azt is, hogy jövőre parlamenti választás lesz Oroszországban, amely kapcsán „méltányos és egyenlő” versenyt tart kívánatosnak.