A briteknél támadhat legközelebb az Iszlám Állam

2015.12.04. 13:20

Terrortámadásra készülnek szélsőséges dzsihádisták Nagy-Britanniában. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állítólag hazaküldte Szíriából a brit állampolgársággal rendelkező fegyvereseit.

"Az Iszlám Állam arra készül, hogy következő alkalommal Nagy-Britanniában hajtson végre támadást" – mondta a CNN hírtelevízióban Paul Cruickshank terrorszakértő. A férfit állítása szerint egy terrorelhárítással foglalkozó európai hatóság magas rangú tisztje tájékoztatta a fenyegetésről. 

Paul Cruickshank arról is beszélt, hogy a Szíriában harcoló briteket 

hazatérésre utasíthatták.  

"Egyelőre nem tudni, mennyire közvetlen a fenyegetettség, de az tény, hogy november közepén Törökországban letartóztattak egy Szíriából Európába visszatérni készülő férfit. Nála konkrét terveket is találtak" – mondta a szakértő. 

A letartóztatott férfit Aine Davisnek hívják, és a lefejezős videóival hírhedtté vált Dzsihád John néven emlegetett férfi társa. 

Dzsihád JohnForrás: AFP/Ho

Nagy-Britanniából több mint 700 harcos érkezett Szíriába, hogy a terroristákkal harcoljon – mondta Paul Cruickshank. 

Szerinte körülbelül a terroristák fele készül visszatérésre. 

Brit vadászgépek tegnap kezdtek bombázásokat az Iszlám Állam nevű szervezet állásai ellen Szíriában, miután előző nap az ország parlamentjének alsóháza nagy többséggel engedélyezte a légicsapásokat. Korábban a brit repülőgépek csak Irakban támadhatták a terroristák állásait. 

Még a szíriai légicsapásokat jóváhagyó parlamenti szavazás előtt mondta azt David Cameron brit miniszterelnök, hogy szerinte a Nagy-Britanniát közvetlenül fenyegető terrorveszély indokolja a beavatkozást. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK