A német hadsereg beavatkozik Szíriában

2015.12.04. 12:22

A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag pénteken a várakozásoknak megfelelően nagy többséggel megszavazta a kormány előterjesztését arról, hogy a hadsereg közvetlen támogatást nyújtson az Iszlám Állam terrorszervezet szíriai állásai elleni légi csapásokhoz.

A szavazáson a 630 tagú Bundestag 598 képviselője vett részt. A kormány előterjesztését 445-en támogatták, 146-an ellene szavaztak, és 7 képviselő tartózkodott. A Bundeswehr a törvényhozási felhatalmazás révén egyelőre egy évig vehet részt a több mint 60 országot összefogó nemzetközi koalíció szíriai légi csapásainak támogatásában. A küldetés célja az Iszlám Állam további terjeszkedésének megakadályozása.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Johannes Eisele

A Bundeswehr egy 1200 fős kontingenst állít ki a misszióra, amelyre 134 millió eurót biztosít a kormány. A német hadsereg elsősorban műholdas és légi felderítést végez, és egy fregatt csatlakozik a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó hajó védelmét biztosító nemzetközi hajórajhoz. A küldetés napokon belül elkezdődik. Az 1955-ben alapított Bundeswehr mindössze harmadik alkalommal vesz részt támadó hadműveletben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK