Davutoglu: Erkölcsi okokból lőttük le az orosz gépet

2015.12.04. 12:50

Erkölcsi okok miatt lőtte le Törökország az orosz vadászbombázót – ezt mondta Ahmet Davutoglu. A török miniszterelnök szerint nem engedhették, hogy türkmének lakta területeket bombázzanak.

A török légierő azért lőtte le másfél héttel ezelőtt a szíriai–török határ térségében a Szu-24-es orosz vadászbombázót, mert erkölcsileg nem engedhette meg, hogy a gép átrepüljön Törökország területén a türkmének lakta szíriai területek bombázása előtt – közölte pénteken Ahmet Davutoglu török miniszterelnök Bakuban. 

Török vezető szájából most először hangzott el, hogy nem a török légtér megsértése, hanem más okból lőtték le a repülőt. Davutoglu a bakui diplomataakadémián tartott beszédében ismét kijelentette: a török légierő nem tudta, hogy orosz katonai gépet vett célkeresztbe. Megismételte a már korábban is hangoztatott ankarai álláspontot, hogy a gépet török légtérben lőtték le, és Ankara nem fog bocsánatot kérni  ezért, mert a saját határát védte. 

Nem fogják térdre kényszeríteni

Ahmet Davutoglu megalapozatlannak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfő kijelentését, hogy Törökország "hátba döfte" Oroszországot. 

Ebben az esetben mi is mondhatjuk, hogy a légterünket megsértő gép minket döfött hátba  – jegyezte meg. 

A török miniszterelnök szerint erkölcsi okokból lőtték le az orosz vadászbombázótForrás: MTI/EPA/HaberTürk TV/-------------------

A török miniszterelnök leszögezte, hogy Oroszország nem fogja térdre kényszeríteni országát a gép lelövésére válaszul foganatosított gazdasági szankciókkal. Davutoglu a két ország közötti nyitott párbeszéd folytatása mellett foglalt állást. 

Védik a türkméneket

A szíriai türkmének török népcsoportok leszármazottai, akik az első világháború előtt telepedtek meg a mai Szíria területén, amely addig az Oszmán Birodalomhoz tartozott. 

Ma Aleppó és Latakia tartományban, valamint Damaszkusz vonzáskörzetében élnek, nagyszámú arab és kurd népességgel együtt. A javarészt szunnita muszlim türkmének anyanyelve a török és az azerbajdzsáni nyelv. 

Nemzetközi szervezetek és szakértők 140–200 ezerre becsülik a közösség lélekszámát. A török sajtó viszont több mint 1,5 millió türkménről tud,  akik a török néppel szoros kulturális rokonságban állva ápolják hagyományaikat. Törökország e kisebbség védhatalmának tartja magát. 

Illegális olajszállítmányok 

Vlagyimir Putyin hétfőn a klímacsúcson tartott tájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország joggal feltételezheti, hogy 

a törökök a múlt héten azért lőtték le a Szu-24-es orosz harci gépet, mert így akarták biztosítani az Iszlám Állam illegális olajszállítmányainak zavartalanságát. 

Szerdán az orosz védelmi minisztérium még tovább ment, azt állították, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő, illetve a családja is érintett az ügyben. Erdogan tagadta ezeket a vádakat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK