Házi őrizetbe helyezték Victor Ponta barátját

2015.12.04. 14:48

Házi őrizetbe helyezte a román legfelsőbb bíróság pénteken Dan Sova szociáldemokrata szenátort, Victor Ponta volt kormányfő barátját és feltételezett bűntársát, akit most egy újabb ügyben gyanúsít befolyással való üzérkedéssel a korrupcióellenes ügyészség.

Sova az éjszakát rendőrségi fogdában töltötte, miután a román Korrupcióellenes Ügyészség (Direcția Națională Anticorupție, a DNA) - a szenátus előző napi jóváhagyása alapján - 24 órás őrizetbe vette a politikust. A vádhatóság Sova előzetes letartóztatásba helyezését kérte, ám a bíróság egy enyhébb kényszerintézkedést rendelt el.

Dan Sova volt közlekedési miniszterForrás: Wikipedia

A DNA szerint Sova közbenjárt a govorai hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós (3,1 millió forintos) jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét. A házi őrizet azt jelenti, hogy Sova nem hagyhatja el lakását a rendőrség engedélye nélkül, kötelező megjelennie az ügyészségen és a bíróságon, valahányszor hívják, továbbá nem szabad beszélnie az ügy többi vádlottjával, valamint a tanúkkal.

Más ügyben is vizsgálódnak

A DNA szeptemberben emelt vádat Victor Ponta akkori miniszterelnök és Dan Sova szociáldemokrata szenátor ellen egy, a mostanihoz hasonló ügyben. A bíróság elé került dossziéban is állami hőerőművek szerepelnek, amelyek jogi tanácsadási szerződések alapján fizettek jelentős összegeket egy ügyvédi irodának. A különbség csak annyi, hogy 2007-ben - törvényhozói mandátuma előtt - még közvetlenül Sova ügyvédi irodája kapta a szerződést, a pénzből pedig a vádirat szerint a választókerület parlamenti képviselőjének, Victor Pontának is juttatott.

Victor Ponta és Dan Sova korábbi korrupciós ügyének pere még előzetes szakaszban van, de az érdemi tárgyalás néhány héten belül megkezdődhet.