Megfosztották állampolgárságától a volt grúz államfőt

HORIZONTAL CLOSE-UP PRESIDENT MILITARY SALUTE STANDING TO ATTENTION SMILING POLICITCAL INAUGURATION OFFICIAL CEREMONY Georgian President Mikhail Saakashvili salutes while he watch the military Parade during inauguration ceremony in Tbilisi, 25 January, 20
2004-es felvétel Miheil Szaakasviliről
Vágólapra másolva!
Giorgi Margvelasvili grúz elnök pénteken aláírta a Miheil Szaakasvili volt államfőt grúz állampolgárságától megfosztó rendeletet - közölte a grúz elnök sajtószolgálata.
Vágólapra másolva!

A jelenleg a dél-ukrajnai Odessza megye állami közigazgatási hivatalát vezető Szaakasvili sajtóosztálya nem kívánta kommentálni az értesülést. Csütörtökön Teja Culukiani igazságügy-miniszter jelentette be, hogy az állampolgársági törvény alapján kezdeményezték az államfőnél Szaakasvili grúz állampolgárságától való megfosztását, miután a politikus önként nem mondott le arról.

2004-es felvétel Miheil Szaakasviliről Forrás: AFP/Maxim Marmur

Miheil Szaakasvili a "rózsás forradalmat" követően, 2004 januárjától 2013 végéig, két ciklusban volt Grúzia elnöke. 2013 novemberében, Margvelasvili hivatalba lépése előtt néhány nappal elhagyta az országot, az Egyesült Államokban, majd Ukrajnában élt. 2015 elején Kijevben az ukrajnai reformok nemzetközi tanácsa vezetőjének nevezték ki. Májusban megkapta az ukrán állampolgárságot, május 30-án pedig az Odessza megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjének nevezték ki.

A grúz törvények értelmében grúz állampolgár nem veheti fel egy másik ország állampolgárságát. A kettős állampolgárság akkor engedélyezett, ha külföldi kéri a grúz állampolgárság felvételének engedélyezését eredeti állampolgárságának megtartása mellett.