Pár hete a holland tulajdonban álló Spar üzletlánc, a vélelmezett fogyasztói igényeknek megfelelve, a muzulmán vallási előírások szerint előkészített húst és húskészítményeket kezdett árusítani egyes bécsi boltjaiban. A kísérlet olyan erős iszlámellenes indulatokat váltott ki egyes vásárlókban, hogy az üzletlánc alig két hét után beszüntette a halal eljárás szerint előkészített termékek árusítását. 

A halal eljárás – jelentős mértékben a zsidó kóser szabályokhoz hasonlóan – az állat kivéreztetését és speciális körülmények szerinti előkészítését jelenti. Ezek között a legfontosabb, hogy a levágást megelőzően általában az állatot nem kábítják el, ami így állatvédő szervezetek szerint szükségtelen szenvedést okoz a levágandó állatoknak. A kábítás nélküli vágást ráadásul Európa számos országában, így Dániában, Svédországban, Svájcban és Izlandon tiltják, ahogyan EU-direktíva is szabályozza, hogy az állatoknak tilos szükségtelen szenvedést okozni a vágás során. 

Vitáznak róla

Magáról az eljárás okozta szenvedésről vita van a szakirodalomban. Állatvédők, orvosok – egyes kutatások szerint megalapozottan – azt állítják, hogy a halal vagy kóser eljárások szerinti kivéreztetés jelentős és szükségtelen fájdalmat okoz az állatnak, míg mások, például Joe Regenstein, a Cornell Egyetem élelmiszer-tanszékének professzora azt állítja, hogy a vágási eljárás során az állat testében annyi endomorfin szabadul föl, ami elkábítja, és így nem érez fájdalmat.  Ezt erősítették meg korábbi EEG-s kutatások is. 

Képünk illusztrációForrás: AFP/Arif Ali

A dolgozókat inzultálták

Az osztrák Spar Facebook-oldala pillanatok alatt tele lett gyalázkodó és iszlámellenes szövegekkel. A vita először állatvédelmi megjegyzésekkel és tiltakozással indult, állatvédők a halal eljárás során vélelmezetten el nem kábított állatok miatt emelték föl a szavukat. A vita azonban gyorsan iszlámellenes indulatokkal tűzdelt gyalázkodássá fajult, majd a vita az üzletekben is megjelent.  A különböző híradások szerint egyes Spar-üzletekben a felháborodott iszlámellenes vásárlók a dolgozókat is inzultálták, és azt követelték, hogy az „iszlám húst" távolítsák el a polcokról. 

Hova tűnt a tolerancia?

A szélsőjobboldali propaganda és az Ausztriában is felkeltett iszlámellenes érzések világosan éreztetik hatásukat. A bécsi választások során a szélsőjobboldali osztrák Szabadságpárt a magyarországihoz hasonló „Megvédjük a kultúránkat" plakátokkal kampányolt. „Nem érdekel minket az iszlám szemét. Ez a mi kultúránk, és nem fogjuk alárendelni magunkat ennek a barbár ideológiai kisebbségnek"  – írta egy, az akkori plakátok üzenetét most cselekvésre fordító Facebook-felhasználó. Mások ugyanakkor megértésre szólítottak fel: „Ezek szerint semmit sem tanultunk az elmúlt hetven évből. Az iszlám elfogadott vallás, és tagjainak minden joguk megvan ahhoz, hogy a szokásaiknak megfelelően éljenek, és ezt a jogrendszer biztosítja számukra. Hova tűnt a tolerancia?" – kérdi egy másik, a Spart védő bejegyzés. 

Befejezik a tesztet

A vita és az elszabaduló indulatok hatására a Spar két hét után úgy döntött, hogy beszünteti a kísérletet. Nicole Berkman Spar-szóvivő szerint a dolgozók testi épségét semmi sem veszélyeztetheti, így a halal termékek árusítását beszüntetik. Az áruházlánc Facebook-oldalán közzétett közlemény szerint „A Spar az alaptalan vádak és túlfűtött Facebook-viták nyomán befejezi a bécsi halal termékárusítási tesztet. Az általunk használt halal tanúsítások alapján  az állatokat valamennyi esetben elkábították a levágás előtt.  A muzulmán előírások alapján végzett vágás során az egyetlen eltérés az osztrák jogszabályokban rögzítettekhez képest az volt, hogy muzulmán felügyelet mellett, és imák elmondása után vágták le az állatokat. Mint valamennyi Ausztriában élő kulturális csoport kiskereskedelmi szolgáltatója, szomorúan és döbbenettel észleltük a vita hangnemét és a kiváltott indulatokat, de levontuk a szükséges következtetéseket" – írták. 

Volt előzmény

Nem ez az első eset, hogy a halal termékek árusítása iszlámellenes indulatokat vált ki. Tavasszal Angliában indult eljárás egy férfi ellen, akik matricákat helyezett el egyes a Sainsbury áruházláncban árusított termékekre azzal, hogy a halal termékek „barbárak és a terrorizmust finanszírozzák".