Párizs után nagyot nyerhet a szélsőjobb

2015.12.06. 07:02

A radikális Nemzeti Front előretörését jósolják a hétvégi franciaországi regionális választáson, de a párizsi terrortámadás óta Francois Hollande szocialista elnök népszerűsége is megugrott. A 13 régió közül kettőben tűnik biztosnak a radikálisok sikere. Nicolas Sarkozy újjászervezett jobboldali pártja számára is nagy teszt lesz a regionális megmérettetés. A volt elnök már 2017-re készül. 

Míg korábban volt egy felső határa a Nemzeti Front (FN) támogatottságának, addig most hónapról hónapra egyre többen mondják magukat a párt támogatóinak – erről Jerome Fourquet, az IFOP nevű közvélemény-kutató intézet kutatója beszélt a Reutersnak. A folyamatot a januári és a novemberi párizsi terrortámadással és az európai menekültválsággal magyarázta az elemző. 

Családban maradhat

A radikális FN valódi támogatottságáról a december 6-i és 13-i regionális választáson kaphatunk majd képet. A választók 13 régió döntéshozatali testületeinek 1757 mandátumát újítják meg. A legutóbbi, 2010-es regionális választások a gazdasági válság okozta kiábrándultság miatt a kormányzó jobboldallal szemben elsöprő baloldali győzelmet hoztak.  Akkor még 22 régiója volt Franciaországnak, a számukat mostanra 13-ra csökkentették. 

Minden felmérés szerint Marine Le Pen pártja szerezheti a legtöbb szavazatotForrás: AFP/Pascal Guyot

A mostani állás szerint a 13 régióból kettőben nyerhet majd az FN. A pártvezér, Marine Le Pen vezette helyi pártlistával Picardiában; valamint az unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen vezette listával Provence-ban érhet el sikert, amire eddig Franciaország történelmében nem volt példa. Az FN kampánya elsősorban a gazdasági recesszió miatt a társadalmi marginalizálódás veszélyével fenyegetett vidéki emberek tömegeit célozta meg. Mindehhez még élesen bírálta a bevándorlókat és az Európai Uniót is. 

Megkerülhetetlenség

Ha a radikálisoknak sikerülne a hatmillió lakosú észak-franciaországi Picardiában nyerniük, az egy nagyon komoly előrelépés lenne a párt számára. Ezzel tudnák bizonyítani, hogy a kormányzásra is alkalmasak. Erre szükségük is van, mivel másfél év múlva elnök- és parlamenti választásokat tartanak majd az EU harmadik legnépesebb államában. 

Le Pen háromosztatúvá tenné a francia politikai erőteretForrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Pascal Lehocq

A Nemzeti Front egyik célja a mostani voksolással, hogy bebizonyítsa, hogy a francia politikai mezőny háromosztatúvá vált. A korábbi évtizedek a konzervatívok és a szocialisták küzdelmeiről szóltak, amibe egyetlen más erő sem tudott beleszólni. Le Pen abban bízik, hogy ha a támogatottságuk 30 százalék körül lesz, akkor mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy megkerülhetetlen tényezők lettek. 

Visszalépések

A párt számára mindenképpen kedvező, hogy a második fordulóba azok a jelöltek kerülhetnek be, akik legalább 10 százalékot érnek el december 6-án. Éppen emiatt papíron szinte biztosnak tűnik, hogy háromszereplős verseny lesz egy hét múlva.  A radikálisok egy ilyen helyzetben akár még négy-öt tartományban is nyerhetnének. Mivel egyáltalán nem lehet kizárni, hogy lesznek visszalépések, ez meglehetősen pozitív végkimenetel lenne a front számára. Egy kétszereplős versenyben pedig már sokkal könnyebb megverni az FN-t. 

Manuel Valls francia miniszterelnök megfékezné a radikálisok előretörésétForrás: AFP/Martin Bureau

Manuel Valls szocialista miniszterelnök egyáltalán nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a radikálisok megfékezésére a konzervatívok javára visszalépjenek a második forduló előtt. Ez Franciaországban a korábbi évtizedekben hagyomány volt, de most sem Sarkozy pártjában, sem a szocialisták körében egyáltalán nem örülnének egy kölcsönös visszalépésnek. 

Visszatérés?

Ennek oka, hogy Sarkozyék az idén tavasszal újjászervezett jobboldallal revansra készülnek, amire az előzetes mérések szerint minden lehetőségük adott. A volt jobboldali-centrista kormánypárt UMP (Unió egy Népi Mozgalomért) alapjain létrejött Les Républicains (Köztársaságpártiak) nevű néppárti formációnak ugyanis ez lesz az első országos megmérettetése, ezért a pártnak, saját legitimitásának bizonyítása érdekében, szükségszerűen jó eredményt kell elérnie. 

Nicolas Sarkozy számára is óriási téttel bír a regionális választásForrás: AFP/Guillaume Souvant

A volt elnök számára a legnagyobb fejfájást a radikálisok okozzák. Az egyik problémája, hogy a kormányellenes szavazatok megoszlanak közte és az FN között az utóbbi megerősödése miatt. Másik gondja, hogy a Nemzeti Front táborában az elfogadottsága nem túl jó, így a 2017-es nyerési esélyei is egyre gyengébbek. Sarkozy helyzetét az is rontja, hogy Francois Hollande francia elnök népszerűsége 22 százalékponttal nőtt a november 13-i párizsi merényletek után.

Három régió lehet a szociké

A megkérdezettek 50 százalékának van kedvező véleménye az államfőről a Paris Match és a Sud Radio számára az IFOP/Fiducial közvélemény-kutató által készített felmérés szerint. Ez a szocialista francia elnök legmagasabb népszerűsége 2012 óta. A választók 62 százaléka szerint Hollande megfelelően védelmezi a franciák érdekeit külföldön, míg 37 százalékuknak ellentétes a véleménye. A növekvő elnöki népszerűség ellenére a válaszadók mindössze 28 százaléka szeretné, hogy Francois Hollande-ot 2017-ben újraválasszák, 71 százalék ezt ellenzi. 

François Hollande népszerűsége nagyot nőtt a párizsi terrortámadás ótaForrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Christophe Bonnet

A kormányzó szocialisták jelenleg 21-22 százalékos országos támogatottság mellett  csupán a harmadik pozíciót tudhatják magukénak,  a szavazóbázis növelésén pedig úgy néz ki, sem a kórházépítési tervek, sem az adómentes albérlet ötlete, sem pedig a vidéki szélessávú internethálózat bővítésének ígérete nem nyújt segítséget. Ugyanakkor a szocialista szavazóbázis területi megoszlásának köszönhetően az alacsony országos támogatottság ellenére három régióban első fordulós szocialista győzelmet lehet valószínűsíteni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK