Véres játszóteret rendezett be gyerekeknek az Iszlám Állam

2015.12.04. 13:28

Ahogy nő az ISIS-ellenes koalíció, a terrorszervezet úgy publikál egyre durvább videókat. Az Iszlám Állam nem kíméli a gyerekeket sem: a legújabb propagandaanyagon alig tizenéves fiúk lőnek le megkötözött férfiakat, egyikük pedig lefejez egy túszt. Mindezt egy bújócskapályán.

Ismét a lehető legperverzebb módját választotta a megdöbbentésnek az Iszlám Állam: gyerekekkel végeztettek ki foglyokat. A rémtettről videó is készült, ami némileg különbözik a korábban megszokottaktól.

A gyerekek arca is látható 

Először is, az anyag kifejezetten hosszú, majdnem negyedórás. A másik furcsaság, hogy a videón a gyerekek „játszanak”. Egy bújócskapályának berendezett terepen feladatokat hajtanak végre a ránézésre nyolc és tizenöt év közötti fiúk: foglyokat kell keresniük egy labirintusban.  A gyerekek eközben ügyességi feladatokat hajtanak végre. Falat másznak, magaslatokról ugranak le, alagutakban kell elrejtőzniük. A cél, hogy megtalálják a foglyokat. 

Amikor egy-egy felnőtt férfira rátalálnak, megölik. 

Öt férfit lelőnek, egyet lefejeznek. A felvételek alapján úgy tűnik, hogy a lefejezést is az egyik kisfú kezdi el, de azt nem látni, hogy végül ő csinálja-e végig a rémtettet. 

A gyerekek az „akcióik” elején valamit mondanak a kamerába, az arcuk is látható. 

A videót kizárólag erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk. A felvételt ide kattintva lehet megnézni.

A videó valószínűleg Deir ez-Zor tartományban készült, ókori romok között. A foglyok személyazonossága egyelőre ismeretlen, a videón „izraeli kémeknek” nevezik őket.

A gyerekek is foglyok

Az Iszlám Állam nem először kényszerít túszok kivégzésére gyerekeket. Nyáron egy szíriai kormánykatonát fejezett le egy gyermek, a felnőtt terroristák utasítására. A júliusi volt az első dokumentált eset, hogy az Iszlám Állam soraiba toborzott gyerek lefejezett valakit – mondta akkor az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű civil szervezet vezetője. 

Nem sokkal az eset után kiderült, hogy a kivégzéseket végrehajtó gyerekkatonák egy része maga is fogoly. Az Iszlám Állam kiképzőtáborából ugyanis meg tudott szökni egy jazidi hitű fiú, aki elmesélte, hogyan készítették fel őt és gyerek társait a kivégzésekre. 

Harcosokat neveltek

A terroristák tavaly rohanták le az észak-iraki településeket, ahol egy vallási kisebbség tagjai, a jazidik éltek. Az idősebb férfiakat lemészárolták, a nőket és a lányokat pedig szexrabszolgaságba kényszerítették

A fiúkat kiképzőtáborokba vitték, hogy átmossák az agyukat, és 

iszlamista harcosokat neveljenek belőlük. 

A fiúknak, akik között voltak nyolcévesek is, először át kellett térniük az iszlámra. A kivégzéseket csak ezután kezdték el gyakorolni. A szökött fiú borzasztó részleteket mesélt a kiképzésről. 

Bábukon gyakoroltak

„Babákat hoztak, megmutatták, hogyan tartsuk a kardot, és vágjuk le vele a fejüket. Elsőre nem sikerült levágnom a baba fejét, és másodszorra meg harmadszorra sem. De megtanítottak a helyes kardfogásra, a jó technikára. Azt mondták, képzeljem azt, hogy ez egy hitetlen feje.”

Támadják a kiképzőközpontokat

A gyerekeket sokszor a szüleik, testvéreik ellen uszítják. Aki nem hajlandó engedelmeskedni a terroristák parancsainak, azt megfenyegetik. A kiképzésből megszökött fiú azt mesélte, hogy egyszer az öccsével kellett verekednie. Akkorát ütött a fiú arcába, hogy kiütötte egy fogát. 

„A kiképző azt mondta, hogy ha nem teszem meg, akkor agyonlő. Azt mondták, hogy  ettől keményebbek leszünk.  Állandóan vertek minket” – mesélte a gyerek. 

A fiút, aki nyáron szökött meg a horror elől, 

Rakkában tartották fogva. 

Ez a város a terrorszervezet központja. A francia légierő a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadás óta intenzíven támadja ezt a települést.

Tudatos kegyetlenkedés

Az Iszlám Állam a kivégzős videóiról vált hírhedté. A legdurvább felvételeik között van az, amikor februárban 

élve elégettek egy jordániai pilótát Rakkában. 

A férfit tavaly december 24-én fogták el a szélsőségesek Szíriában, miután lezuhant egy F-16-os vadászgéppel. A videón egy ketrecben tartják zárva a férfit, egy narancssárga színű kezeslábasban. A kivégzését nyilvánosan, nagy tömeg előtt hajtották végre. 

A pilóta az elfogása utánForrás: AFP/

 

Változatos propaganda

A terroristák a legutóbb egy harckocsit is bevetettek a kivégzéshez. A fogoly állítólag a szír kormányerőkkel szövetséges Szíriai Arab Haderő fegyverese volt. A felvételen a kábának tűnő, megkötözött fogoly felé egy harckocsi közelít. A fiatal férfi próbál elugrálni a lánctalpak elől, de 

a páncélos maga alá gyűri, és szétzúzza a testét. 

Az Iszlám Állam propagandaanyagaiban nem csak lefejezések, kivégzések és gyerekkatonák szerepelnek. A vallási szélsőségeket kutató agytröszt, a Quilliam egyik kutatója, Charlie Winter a BBC-n publikált nemrég egy összeállítást, amelyben az ISIS propagandatevékenységét vizsgálta július 17. és augusztus 15. között. 

A vizsgált négy hét alatt nem kevesebb, mint 892 propagandaanyag jelent meg, volt, amelyik több nyelven is: az arab mellett oroszul, törökül, kurdul, franciául és angolul. Ezek közül 469 anyag szólt arról, hogyan élnek az emberek az Iszlám Állam területén. 

A terrorszervezet propagandája nagyon tudatosan épül fel – állapította meg a kutatóintézet. Gyerekeket például nem csak kivégzőként mutatnak be. Vannak olyan videóik is, amelyeken árvaházba került, de új játékokkal játszó, boldog gyermekek szerepelnek.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK