Belgium migránsokat küld vissza Magyarországra

2015.12.05. 07:18

Belgium idén eddig 30 migránst toloncolt vissza Magyarországra, és közülük 29-et a dublini egyezményben rögzített szabályok alapján utasított ki – mondta Dominique Ernould, az Idegenrendészeti Hivatal szóvivője.

Dominique Ernould azt nyilatkozta a belga hírügynökségnek, hogy annak ellenére folytatják a visszatoloncolást Magyarországra, hogy több szervezet is méltánytalannak, sőt illegálisnak nevezi az eljárást. A gyakorlat azt mutatja, hogy csak az egyedülálló férfiakat szállítják vissza – idézi a La Libre Belgique című napilap a hivatal szóvivőjét. Az országot önként elhagyó kiutasítottak számáról nincs adat, ugyanakkor azt tudni lehet, hogy a visszatoloncolt 30 emberből 14 afgán állampolgárságú volt.

536 embert raktak ki

2015. január 1. és november 30. között a menekültstátuszt kérők közül összesen 536 embernek kellett egy másik uniós országba távoznia Belgiumból. A legtöbben, összesen 127-en, Olaszországba kerültek vissza – írja az Idegenrendészeti Hivatal adataira hivatkozva a belga lap.

Nem maradhatnakForrás: BELGA/AFP/Dirk Waem

Caroline Intrand, a Koordináció és Kezdeményezés a Menekültekért és Külföldiekért (Ciré) nevű hálózat társigazgatója úgy nyilatkozott, hogy sajnálatos ugyan, de Belgium folytatni fogja a menekültek visszaküldését Magyarországra. Az ottani menekültügyi rendszer messze nem teljesíti az európai normákat.  A menedékkérőket az ország ellenségeinek tekintik, és erőszakos cselekményeknek esnek áldozatul" – állítja a 24 szervezetet, köztük az Amnesty Internationalt, a Világ Orvosai (Médecins du Monde) csoportot és a Belga Vöröskeresztet tömörítő nonprofit hálózat vezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK