Párizs már nem ragaszkodik Aszad távozásához

2015.12.05. 12:02

Laurent Fabius francia külügyminiszter  egy szombaton megjelent interjúban kijelentette, hogy  Párizs már nem ragaszkodik Bassár el-Aszad szíriai elnök azonnali távozásához a hatalomból.

"Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni küzdelem sorsdöntő, és csak abban az esetben lesz hatékony, ha a szíriai és a regionális erők egyesülnek. Hogyan lehetséges ez, amíg Bassár el-Aszad az elnök, aki olyan sok atrocitást követett el, és akit nem támogat a szíriai lakosság egy nagy része?" - tette fel a kérdés Fabius a Le Progres de Lyon című regionális lapban megjelent interjúban.

Laurent FabiusForrás: AFP//Eric Feferberg

"Szíria egy politikai átmenettel fog egységessé válni. Ez nem azt jelenti, hogy Bassár el-Aszadnak már az átmenet előtt távoznia kellene a hatalomból, de kellenek biztosítékok a jövőre nézve" - tette hozzá a francia külügyminiszter.

Politikai és katonai megoldások

Franciaország az Egyesült Államokhoz és a dzsihádisták elleni nemzetközi koalícióban részt vevő többi országhoz hasonlóan politikai vagy katonai megoldást keres a háborúra, és ebben a helyi és a regionális tényezőknek is szerepe van. Párizs fontosnak tartja a szíriai hadsereg részvételét az Iszlám Állam elleni harcban, de úgy, hogy azt már ne Aszad irányítsa.

"Lehetetlen együttműködni a szíriai hadsereggel mindaddig, amíg Bassár el-Aszad áll az élén. De attól a pillanattól kezdve, hogy elindul egy politikai átmeneti folyamat, és Aszad már nem lesz a hadsereg vezetője, már nagyon jól együtt lehet működni a szíriai haderővel" - jelentette ki már korábban Fabius.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK