Az afganisztáni tálibok szombaton közzétettek egy hangfelvételt, amelyen állításuk szerint vezetőjük, Ahtar Manszúr molla beszél, és maga cáfolja a kabuli kormány egy szóvivőjének állítását, miszerint meghalt volna egy tálib parancsnokok közt kirobbant lövöldözésben.

"Hamisak azok a híresztelések, amelyek szerint megsebesültem vagy meghaltam volna Kuslakban" - jelenti ki egy férfihang abban a 16 perces hangfájlban, amelyet elektronikus üzenetben küldött el egy tálib szóvivő az afganisztáni médiának. "Ez az ellenség propagandája (...), már évek óta nem jártam Kuslakban" - folytatja a hang a pakisztáni Kvetta közelében fekvő egyik település nevét említve.

Ahtar ManszúrForrás: AFP/HO

Az afgán hírszerző szolgálatok több magas rangú vezetője és több tálib forrás is azt állította a héten, hogy Manszúr molla súlyosan megsebesült egy tálib parancsnokok között kirobbant lövöldözésben.

Fenntartásokkal fogadták

Az afgán kormány egy szóvivője, Szultan Faizi ennél is tovább ment pénteken, amikor Twitter-üzenetében forrásainak megnevezése nélkül azt mondta, hogy belehalt sebesüléseibe az afganisztáni tálibok első számú vezetője. Zabibulla Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője viszont az AFP megkeresésére tagadta, hogy Ahtar Manszúr megsebesült volna. A szombaton közzétett, cáfolatnak szánt hangfelvételt mindazonáltal fenntartásokkal fogadták Kabulban.

Két évig titkolták Omar molla halálát

A tálib mozgalom korábban több mint két éven át titokban tartotta nagyhatalmú egykori vezetőjének, Omar mollának 2013-ban bekövetkezett halálát, amit csak idén július 31-én ismertek el. Ahtar Manszúr ez után lépett hivatalosan Omar molla helyére - mindaddig Omar helyetteseként emlegették. Kinevezését mindazonáltal a lázadók több csoportja, közöttük Omar molla családja is ellenezte, akárcsak a szélsőséges szunnita szervezet több katonai vezetője.