Kiéleződött a helyzet a hétvégén Donyeck városa, és az attól nem messze északra, közvetlenül a frontvonalnál fekvő, szakadár ellenőrzésű Horlivka település környékén. A két és fél órás harcban egy ukrán katona életét vesztette. 

Életét vesztette egy ukrán katona a Donyeck közelében kiújult harcokban - közölte kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal szóvivője.

Donyecknél kiújultak a harcokForrás: AFP/Genya Savilov

Két és fél órás harc

Az ukrán katona a Horlivka településsel szomszédos, részben szakadár, részben kijevi ellenőrzés alatt lévő Zajceve falunál esett el. A térségben a szakadár erők nemrég támadásba lendültek az ukrán hadsereg magaslati állásai ellen. A rohamokat az ukrán katonák visszaverték, ezután viszont a szakadárok tüzérsége zúdított heves tüzet a hadsereg állásaira.

Olekszandr Olejnik, a térségben szolgáló egyik katonai alakulat parancsnoka a TSZN televízió hírműsorában azt mondta, hogy a csata két és fél órán át tartott. A támadók közül becslése szerint legalább harmincan vesztették életüket és sokan megsebesültek. Az ukránok értesülései szerint a szakadárok növelték a zsoldosok létszámát Horlivkában. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy újabb támadásokra készülnek. 

Ukrán tank Donyeck közelébenForrás: AFP/Oleksandr Ratushniak

Érkeztek a tankok

A hadműveleti parancsnokság tájékoztatása szerint Zajceve egyik iskolájába civileket gyűjtöttek be a szakadárok, és az épületből lőttek az ukrán katonákra. Utóbbiak a civilek jelenléte miatt nem lőttek vissza. A DAN szakadár hírügynökség ugyanakkor az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériumára" hivatkozva azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők támadásai miatt károk keletkeztek a zajcevei 15. számú iskola épületében, továbbá egy nő életét vesztette a településen folyó tűzharcok következtében.

Közben a hadműveleti parancsnokság sajtóosztálya közölte, hogy Horlivka közelében, közvetlenül a frontvonalnál szakadár harckocsik jelenlétét észlelték. A parancsnokság légi felvételt is közzétett az egyik faluban felfedezett harckocsiról. 

Sok a halott

A környéken lévő Majorszk településnél pénteken hajtott végre rajtaütést egy 100 fős szakadár csapat az ukrán katonák ottani állása ellen, utóbbiak a támadást visszaverték. Motuzjanik vasárnap közölte, hogy a katonai jelentés szerint mintegy 20 szakadár vesztette életét és 30 sebesült meg. A szóvivő kijelentette, hogy a Majorszknál elszenvedett súlyos veszteségek ellenére a szakadárok folytatják támadásaikat Horlivka peremvidékén: Zajcevét 82 milliméter kaliberű aknavetőkkel lőttek, Novhorodszkében pedig orvlövészek "dolgoznak". 

A megyeszékhelytől, Donyecktől nyugatra szintén feszült a helyzet. Motuzjanik szavai szerint a legtöbb tüzérségi támadást a Piszki településnél lévő katonai állásokra mérték a szakadárok. A Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériuma" viszont vasárnap az ukrán fegyveres erőket vádolta meg azzal, hogy tüzérségi csapásokat mértek Donyeckre Piszki település felől.