Rakétával sokkolta Törökországot egy orosz matróz

2015.12.06. 17:34

Viccből vállról indítható rakétával célozta meg Isztambult egy orosz hadihajó tengerésze a Boszporuszon. A török külügy szándékos provokációnak nevezte az esetet. 

Amióta az orosz-török kapcsolatok megromlottak az orosz vadászgép lelövése miatt, minden orosz hadihajó boszporuszi átkelése különös érdeklődésre tart számot mind a helyi hatóságok, mind a turisták körében. Így rengetegen láthatták, amikor a Cezar Kunikov hadihajó egyik tengerésze látványosan kézbe vesz egy hordozható légvédelmi fegyvert,  és hosszasan megcélozza vele Isztambul központját.

A matrózról felvételek is készültekForrás: Origo

A törökök szerint provokáció

Bár az eset még pénteken történt, a török kormányzat csak vasárnap reagált a történtekre. Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter nyugtalanságra okot adó provokációként értékelte  az orosz hadihajó személyzetének gesztusát. Nyilatkozatában a politikus reményét fejezte ki, hogy ez az incidens csupán egy egyedi eset.

Emlékeztetett arra, hogy a török szorosokon történő átkelést szigorú előírások szabályozzák. „Ha Törökország úgy érzi, hogy bármelyik hajó átkelése fenyegetést jelenthet, úgy a szükséges módon fog reagálni rá” – szögezte le a külügyi tárcavezető.

Fagyos viszony

Az orosz bombázó lelövése és ezzel a két ország közötti viszony megromlása óta rendszerré vált, hogy a törökök minden rendelkezésre álló módszerrel akadályozni vagy lassítani igyekeznek az orosz hajók átkelését az ellenőrzésük alatt lévő tengerszorosokon. Nemrég például az orosz haditengerészet egyik egységének útját egy török tengeralattjáró állta el a Dardanelláknál, majd a török parti őrség egyik hajója kísérte végig a szorosokon – írja a Dayli Sabahra hivatkozva az Ukrajinszka Pravda.