Tárgyalóasztalhoz ülnek a jemeni háborús felek

2015.12.07. 15:35

December 15-én Svájcban ülnek tárgyalóasztalhoz a jemeni háborús felek. A síita lázadok és Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői kilenc hónapja harcolnak egymással.

Béketárgyalások kezdődnek december 15-én a jemeni háborús felek között Svájcban, hogy véget vethessenek a már kilenc hónapja tartó konfliktusnak - közölte Iszmail Uld Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja hétfőn.

Jemenben hónapok óta harcolnak a síita lázadók és Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erőiForrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

A különmegbízott felhívta a feleket, hogy attól az időponttól kezdve tartsanak be egy humanitárius fegyverszünetet, ami a tárgyalások lefolytatásához biztosítana megfelelő környezetet. A tárgyalásokon csak a jemeni küldöttségek vennének részt.

Elítélte a gyilkosságot

Az ENSZ megbízott élesen bírálta azt a vasárnap reggel történt gyilkosságot, aminek Jemen második legnagyobb városa, Áden térségének a kormányzója esett áldozatul. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

Az eset mutatja, hogy milyen veszélyekkel nézhet szembe Jemen, ha nem ülünk le gyorsan a tárgyaló asztalhoz - fogalmazott az ENSZ megbízott.

Az Ádeni-öböl partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK