Húszmilliárd dollárt kérnek jövőre az ENSZ segélyszervezetei

FOTÓ ÁLTALÁNOS gyermek segély SZEMÉLY
Élelmiszersegélyre vár egy kisgyermek házának romjai előtt, a pakisztáni Csitral-völgyben fekvő Resunban. Három nappal korábban a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés volt Pakisztánban.
Vágólapra másolva!
Rekordösszeget, húszmilliárd dollárt kérnek az ENSZ segélyszervezetei jövőre a nemzetközi közösségtől. Világszerte 125 millióan szorulnak humanitárius segítségre.
Vágólapra másolva!

A második világháború óta nem szorultak annyian segélyre a világon, mint most, ezért az ENSZ és partnerszervezetei 2016-ra rekordösszeget, több mint 20 milliárd dollárt kérnek a nemzetközi közösségtől - derült ki egy hétfőn Genfben kiadott közleményből.

Világszerte 125 millióan szorulnak humanitárius segítségre Forrás: MTI/EPA/Omer Szalím

Stephen O'Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese elmondta, hogy

Világszerte jelenleg 125 millióan szorulnak humanitárius segítségre.

37 országban akarnak segíteni

A segélyszervezetek - köztük az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) - által kiadott közleményből kiderül, hogy a jövőre előirányzott 20,1 milliárd dollárból 37 ország, mindenekelőtt

Szíria, Irak, Dél-Szudán és Jemen lakóinak, nagyjából 87 millió embernek akarnak segíteni,

ők azok, akik a legsürgősebben támogatásra szorulnak.

Idén 19,9 milliárd dollárt vártak a segélyszervezetek a nemzetközi közösségtől, ám ennek az összegnek csupán 49 százalékát folyósították nekik. A közlemény szerint ekkora hiány még nem volt a "kasszában".

Csak Szíriában 13 millió ember

A dokumentum kitért arra is, hogy jelenleg

60 millióan vannak azok, akik otthonuk elhagyására kényszerültek,

és hazájukon belül vagy külföldön kerestek menedéket.

Egyedül a polgárháború sújtotta Szíriában 13,5 millió ember számára kell élelmiszer- és gyógyszersegélyt, valamint szállást biztosítani, és a lakosság 70 százaléka nem fér hozzá tiszta ivóvízhez.

Hatvanmillió embernek kellett elhagynia az otthonát Forrás: MTI/Anadolu/Ömer Ürer

A segélyszervezetek szerint Irakban nagyjából 10 millióan, míg Líbiában 2 millióan függnek a humanitárius segélyektől. Jemenben a hónapok óta tartó polgárháború miatt több mint 12 millióan menekültek el otthonukból - derül ki a közleményből.