Húszmilliárd dollárt kérnek jövőre az ENSZ segélyszervezetei

2015.12.07. 23:04

Rekordösszeget, húszmilliárd dollárt kérnek az ENSZ segélyszervezetei jövőre a nemzetközi közösségtől. Világszerte 125 millióan szorulnak humanitárius segítségre.

A második világháború óta nem szorultak annyian segélyre a világon, mint most, ezért az ENSZ és partnerszervezetei 2016-ra rekordösszeget, több mint 20 milliárd dollárt kérnek a nemzetközi közösségtől - derült ki egy hétfőn Genfben kiadott közleményből.

Világszerte 125 millióan szorulnak humanitárius segítségreForrás: MTI/EPA/Omer Szalím

Stephen O'Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese elmondta, hogy gyerekek, nők és férfiak millióinak túlélését fenyegetik a konfliktusok és természeti katasztrófák. Világszerte jelenleg 125 millióan szorulnak humanitárius segítségre.

37 országban akarnak segíteni

A segélyszervezetek - köztük az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) - által kiadott közleményből kiderül, hogy a jövőre előirányzott 20,1 milliárd dollárból 37 ország, mindenekelőtt Szíria, Irak, Dél-Szudán és Jemen lakóinak, nagyjából 87 millió embernek akarnak segíteni, ők azok, akik a legsürgősebben támogatásra szorulnak.

Idén 19,9 milliárd dollárt vártak a segélyszervezetek a nemzetközi közösségtől, ám ennek az összegnek csupán 49 százalékát folyósították nekik. A közlemény szerint ekkora hiány még nem volt a "kasszában".

Csak Szíriában 13 millió ember

A dokumentum kitért arra is, hogy jelenleg

60 millióan vannak azok, akik otthonuk elhagyására kényszerültek, és hazájukon belül vagy külföldön kerestek menedéket.

Egyedül a polgárháború sújtotta Szíriában 13,5 millió ember számára kell élelmiszer- és gyógyszersegélyt, valamint szállást biztosítani, és a lakosság 70 százaléka nem fér hozzá tiszta ivóvízhez.

Hatvanmillió embernek kellett elhagynia az otthonátForrás: MTI/Anadolu/Ömer Ürer

A segélyszervezetek szerint Irakban nagyjából 10 millióan, míg Líbiában 2 millióan függnek a humanitárius segélyektől. Jemenben a hónapok óta tartó polgárháború miatt több mint 12 millióan menekültek el otthonukból - derül ki a közleményből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK